fashiondays.ro

Va trebui să mănânci cât mai sănătos pe durata sarcinii, spre binele tău, al copilului tău încă nenăscut şi respectiv sugarul de mai târziu. Un lucru trebuie ştiut: că nu trebuie să mănânci cât pentru doi. Mult mai important este să ai o dietă sănătoasă şi echilibrată. Sarcina reprezintă un bun prilej pentru a-ţi reconsidera obiceiurile în materie de mâncare şi a ţi le modifica, dacă este necesar. O dietă corectă, echilibrată trebuie să conţină următoarele elemente:

• Alimente proaspete crude (fructe, legume, salate), întrucât acestea își păstrează vitaminele și mineralele de care ai nevoie.

Lapte, produse derivate (brânză, iaurt, etc.)

• Cartofi, produse cu bob întreg (pâine din făină integrală, paste, orez brun)

• Carne slabă, peşte, carne de pasăre

• Mai puţină sare, grăsimi şi zahăr (care nu au calorii)

• Cinci mese mai mici pe zi, în locul a trei mese mai copioase vor fi mai uşor de suportat pentru corpul tău.

În timpul sarcinii, cerinţele tale energetice sunt mai ridicate, deşi lumea tinde să le considere chiar mai ridicate decât sunt în realitate. Ai nevoie de mult mai multe calorii în ultimele trei sau patru luni de sarcină, dar este esenţial pentru tine să-ţi selectezi cu grijă substanţele nutritive, asigurându-ţi suficiente produse vitale pentru sănătatea ta.

Proteina reprezintă cea mai importantă substanţă nutritivă pentru constituţia corpului omenesc. Ai nevoie de mai multe proteine în a doua jumătate a perioadei de sarcină, în principal, datorită faptului că amândoi, atât copilul cât şi ţesuturile tale (uterul, placenta) se măresc. Proteina este conţinută de carnea slabă, peşte, ouă, lapte şi produse derivate şi de legume din categoria leguminoaselor (fasole, mazăre, linte, produse din soia), cartofi şi nuci.

Va trebui să ai grijă cu carbohidraţii. Ai nevoie de ei zilnic pentru că au un aport de energie, dar în general, se mănâncă prea mulţi carbohidraţi, în special sub formă de dulciuri (desert, ciocolată, zahărul din ceai şi cafea). Excesul de carbohidraţi este depozitat de organism sub formă de grăsime care se depune pe şolduri şi pe picioare. Surse importante de carbohidraţi conţin produsele din cereale, sortimentele de pâine neagră, fructele, legumele şi cartofii. Avem tendinţa de a consuma prea multe grăsimi.

În timpul sarcinii ai nevoie şi de mai multe vitamine, în special de acid folic, vitamina D şi vitamina B12. Acestea se regăsesc într-o mare varietate de alimente; va trebui, deci, să ai un regim alimentar foarte variat pentru a te asigura că-ţi poţi procura substanţele nutritive de care ai nevoie. Multor gravide li se vor administra multivitamine, adaptate nevoilor lor speciale Aceste produse trebuie să conţină minerale şi alte elemente, cele mai importante fiind fierul, calciul şi magneziul.

Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei din globulele roşii. Hemoglobina este răspunzătoare de captarea şi transportul oxigenului în corp. Un organism care are deficienţe de fier nu este alimentat suficient cu oxigen şi va resimţi o senzaţie de oboseală. Spanacul, salata, lintea, gălbenuşul de ou, ficatul şi nucile conţin toate fier.

Cu toate acestea chiar şi cel mai complet regim alimentar, se dovedeşte, de obicei, insuficient pentru a-i furniza organismului necesarul suplimentar de fier, pentru a face faţă perioadei de sarcină, naşterii şi alăptatului la sân. Aşadar, suplimentul de fier, sub forma unor produse speciale este, adesea, de neevitat.

Copilul nenăscut are nevoie de calciu pentru a i se forma oasele şi dinţii. Organismul copilului conţine la naştere între 25 şi 40 grame de calciu. Aceasta înseamnă că tu va trebui aproape să-ţi dublezi raţia de calciu, echivalentul a încă jumătate de litru de lapte băut zilnic. Dacă nu-ţi place laptele, va trebui să iei un supliment de calciu fiindcă altfel, copilul îşi va lua necesarul din scheletul tău.

Unul dintre efectele magneziului este acela de a calma spasmele musculare. Un supliment adecvat de magneziu va reduce considerabil pericolul de contracţii premature şi în consecinţă, naşterea prematură. Cârceii în timpul nopţii sunt un semn al deficitului de magneziu.

Va trebui să utilizezi sarea cu cumpătare. Excesul de sare te va face să reţii apa în organism (primul semn este de obicei acela de picioare umflate) iar aceasta conduce la îngreunarea în mod inutil a activităţii inimii şi a circulaţiei. Asezonează-ţi alimentele cu ierburi proaspete şi piper şi încearcă să nu consumi alune sărate şi alte produse de la snack-bar.

Va trebui să reduci consumul de alcool, dacă se poate, la minim. Alcoolul, ca şi nicotină introduse în organismul tău trec în sânge prin placentă, astfel încât tot ceea ce bei sau fumezi ajunge şi la copil. Atât nicotină cât şi alcoolul pot întârzia dezvoltarea copilului sau pot cauza malformaţii. Ceaiul şi cafeaua sunt sănătoase numai dacă sunt consumate în cantităţi normale.

Multe femei suferă de constipaţie în timpul sarcinii. Poţi încerca să rezolvi problema consumând mai multe fibre – printre sursele indicate numărându-se pâinea din făină integrală, fructele şi legumele. Uneori, poate fi recomandabil să adaugi şi tărâţe la dieta ta (le poţi amesteca cu iaurt, de exemplu). Sucul de fructe şi fructele uscate pot, de asemenea, stimula activitatea intestinală.

Un regim alimentar sănătos îţi va da sentimentul că ai făcut tot ceea ce trebuie pentru tine şi copilul tău. Te va asigura şi că luarea în greutate va fi în limitele normale (între 9 şi 13 kg). Desigur, ideal este să continui dieta sănătoasă şi după ce se sfârşeşte perioada de sarcină, pe timpul cât alăptezi la sân cât şi după aceea.

Citește și alimentația femeii însărcinate. Poftă bună!