La fel ca şi vitaminele, mineralele şi oligoelementele sunt esenţiale vietii, şi intervin într-o sumedenie de procese vitale, ele neputând fi înlocuite de alte substanţe. Mineralele nu pot fi sintetizate de organism, deci ele trebuie să provină din alimente sau suplimente. În combinaţie cu alte nutrimente, ele participă activ şi în mod egal la creşterea, reproducerea şi menţinerea sănătăţii organismului, pe măsura trecerii anilor.

depurtat.ro

CALCIUL

Surse naturale de calciu se regăsesc după cum ştii în: laptele şi produsele lactate, gălbenuşul de ou, conopidă, seminţele de susan, soia, fasolea, mazărea, ţelina, anumite ape minerale, sardelele din conserve.

Lipsa de calciu produce tulburarea minerală a organismului, cu manifestări diferite în funcţie de gravitaţe: o senzaţie de amorţeală sau de furnicături în membre; contracturi musculare necontrolate (cârcei), dereglări ale ciclului menstrual, osteoporoza, frecvenţa crescută a cariei dentare, stări de melancolie sau de apatie.

Lipsa severă a calciului duce la: insomnie, palpitatii, vindecarea târzie a rănilor, irascibilitate fără motiv; stările depresive, dureri de cap intense, lipsa de aer nemotivată, tulburări de dinamică sexuală, scaderea potenţei la bărbaţi şi o înclinaţie marcată spre frigiditate la femei. La copii apar rahitismul şi tulburările de creştere.

Suplimentarea cantităţii de calciu este mai ales recomandată persoanelor care suferă de spasmofilie acută sau cronică, osteoporoză, alergie, tulburări de concentrare, astenie, dureri de cap, tulburări de menopauză, hemoragii prelungite, iritabilitate sau nervozitate.

Cea mai mare nevoie de un aport sporit de calciu o au copiii în perioada de creştere (mai ales între 10 şi 18 ani) şi femeile însărcinate.

Sfaturi utile:

Calciul are nevoie de alte elemente pentru a fi sintetizat: vitamina D, vitamina A, vitamina C; şi magneziu;

Lipsa de calciu poate să aibă drept cauză faptul că organismul nu poate să-l asimileze- caz în care, aportul de vitamine şi minerale este foarte important, prin consumul mare de legume şi fructe, fără a avea nevoie de suplimente nutritive.

Evita luarea suplimentelor de calciu împreună cu cele de fier, care nu va mai putea fi asimilat acestuia din urmă.

Evită cantităţi mai mari de 2000 mg de calciu/zi din tablete sau fiole sintetice, deoarece vor apărea senzaţii de greaţă, vărsături, dispariţia apetitului, dureri de cap şi musculare, uscarea gurii şi a nasului, constipaţie, scăderea ritmului cardiac, calculoza renala, iar pe termen lung – chiar insuficienţa renală; de asemenea, dacă suferi de calculi renali calcici sau ai insuficienţă cardiaca aflate în tratament cu digitalice, evită excesul de calciu. Suplimentele de calciu trebuie însoţite de cele de magneziu.

 

MAGNEZIUL

Printre sursele naturale de magneziu se numără: cerealele integrale şi fulgii de cereale integrale (porumb, grau, ovaz, orz, secara), nucile, alunele, smochinele, migdalele, merele, legumele verzi, laptele, ouăle, ciocolata, crustaceele.

Carenţa de magneziu duce la: dureri de cap, ameţeli, tremurături, senzaţie persistentă de lipsă de aer sau de presiune toracică, insomnie, senzaţie de furnicătură sau amorţeală a membrelor, cârcei, scăderea tensiunii arteriale, fragilitate a unghiilor, a părului şi a dinţilor, palpitaţii cardiace, reacţii alergice frecvente, scădere a rezistenţei la infecţii, agravare a reumatismului degenerativ, stări depresive sau isterice, lipsă de apetit, oboseală, teamă, aritmie cardiacă, hipoglicemie, sindrom premenstrual.

Suplimentele de magneziu sunt folosite la prevenirea tromboflebitei, a ischemiei cardiace (mai ales cea provocată de cheagurile de sânge), a aterosclerozei, vindecarea stărilor de contractură musculară cronică, reducerea colesterolului, înlăturarea colicilor abdominale şi renale, tratarea insomniilor rebele. În plus, apele minerale cu un conţinut mare de magneziu luptă împotriva gastritei hiperacide şi a ulcerului gastric.

Nu este recomandat consumul de suplimente sintetice pe bază de magneziu dacă suferi de insuficienţă renală, cistită (creşte riscurile formării calculilor).

Sfaturi utile:

Magneziul se asimilează excelent dacă este asociat cu vitamina B6- cereale integrale, care sunt bogate în vitaminele din complexul B, este un tratament foarte bun. Dacă iei suplimente de magneziu, naturale sau nu, consumă în paralel şi tărâţe de grâu: 1-3 linguri pe zi. Hrana prea bogată în carne blochează asimilarea magneziului, la fel şi consumul de alcool – chiar şi în cantităţi mici – provoacă lipsa de magneziu, deoarece acesta va fi eliminat masiv prin diureză.

 

POTASIUL

Cele mai importante surse naturale de potasiu sunt: cartofi, roşii, seminţe de floarea-soarelui, boabe de cereale, fructele proaspete – grapefruit, portocale, mere, struguri, banane, lapte, cafea, ceai.

Carenţa de potasiu duce la: oboseală fără motiv, crampe musculare, nervozitate, aritmie cardiacă, hiperexcitabilitate neuro-musculară, stări depresive, stări de voma, balonări, paralizie, hipotensiune, sete.

Un kilogram de mere, asigură necesarul de potasiu. Consumul de carne prea multă duce la deficit de potasiu, la fel ca şi efectul alimentelor rafinate (margarina, ulei, făina albă, dulciuri din comerţ etc.). O simplă dietă vegetariană poate corecta aceste deficite, de asemenea corectat cu gluconatul de potasiu sub formă de tablete sau fiole, dar administrează doar la recomandarea medicului.

Sfaturi utile:

Administrarea de cortizon, aspirină, diuretice şi laxative de sinteză duce la deficit de potasiu, al cărui nivel scade şi ca urmare a bolilor renale, infecţiilor grave şi al scăderii bruşte a proteinelor din alimentaţie.

Consumul de alcool şi cafea duce la carenţa potasiului, la fel cum duce şi cura drastică de slăbire.

 

FIERUL

 

BioElemente.ro

Cele mai importante surse naturale de fier se regăsesc în: gălbenuşul de ou (două gălbenuşuri de ou asigură necesarul de fier pentru o zi întreagă), cerealele integrale, ciupercile, rădăcina de patrunjel, smochinele, stafidele şi caisele uscate, spanacul, urzicile, cartofii fierţi în coajp, migdalele şi celelalte fructe cu coajă lemnoasă.

Printre semnele carenţei de fier se numără: anemie, iritabilitate, slăbiciune, respiraţie scurtă, dureri de cap (mai ales în zona frunţii), obosealp, ameţealp, paloare (care nu este însa un simptom obligatoriu).

Lipsa gravă a fierului, duce la astenie marcată, pierderea luciului şi soliditătii unghiilor, uscăciunea gurii cu apariţia unor leziuni, dureri la înghiţire, senzaţie de lipsă de aer, palpitaţii, tulburări grave de ciclu menstrual.

Tratamentul cu suplimente de fier mai lung de 7 zile se va face doar sub supravegherea medicului. Suplimentele sintetice de fier, au efecte mai dăunătoare decât anemia în sine şi, din păcate, ireversibile: tulburări hepatice care pot ajunge pana la ciroză (rezervele de fier se acumulează mai ales în ficat), o anumită forma de diabet (aşa-zis bronzat, din cauza culorii pe care o capată pielea), tahicardie, risc de artrită (prin depunerea fierului în articulaţii), risc de sterilitate şi impotenţă.

 

Observaţii importante:

Cazurile de anemie feriprivă afectează 20% din femei, 3% din bărbaţi, 50% din gravide, aproape 15% din adolescenţi, în ciuda dietei foarte bogate în carne (carnea roşie este foarte bogată în fier), care nu se poate asimila, datorită intoxicării colonului prin consumul de proteine animale, perturbarea echilibrului endocrin sau abuzul medicamentos.

Tulburări de asimilare a fierului au ca rezultat abuzul de aspirină, consumul de cafea şi ceai negru, administrarea de antiinflamatoare cortizonice.

Suplimente cu vitamina C ajuta la asimilarea fierului.

Mineralele şi vitaminele se prescriu doar de către medic şi în funcţie de individualitatea fiecărui organism în parte.

Citeşte şi mineralele şi vitaminele la copilul preşcolar şi şcolar | necesarul de minerale şi vitamine la sugari sau bebeluşi

 

noriel.ro