Ca şi părinţi, foarte uşor putem fi prinşi în jocul răspunsurilor și acțiunilor negativiste față de copii, dându-le de multe ori diferite comenzi, instrucţiuni sau pedepse succesive, înainte ca micuţii să aibă timp să răspundă sau chiar să înţeleagă ceea ce am dorit de fapt. Studii de specialitate au relevat că atenţia pe care o acordăm copiilor noştrii, pentru ei poate reprezenta atât o recompensă pentru a fi luaţi în considerare cât şi o consecinţă a caracterului şi a acţiunilor lor față de noi. Copiii caută atenţie, pentru un micuţ sau un adolescent orice tip de atenţie este mai bună decât ignorarea, prin urmare vor căuta în lipsa atenţiei pozitive, atenţia negativă sub forma pedepsei sau expunerea la critici. Prin urmare, copilul va ajunge să facă exact ceea ce nu ne dorim noi să facă, pentru a primi atenţie. Pentru a opri această situaţie, noi, părinţii trebuie să ne schimbăm comportamentul nostru înainte ca micuţul să îşi schimbe comportamentul lui.

 

depurtat.ro

Primul pas este petrecerea de timp alaturi de copil, intr-o manieră pozitivă, de joacă, schimb de informaţii şi de sentimente. Scopul acestui pas este ca adultul să înveţe să fie atent la comportamenul copilului în timp ce acesta se joacă. Sub nicio formă nu trebuie să petreceţi acest timp în momentul în care sunteţi supărat, ocupat sau înaintea unei plecări pentru un timp mai lung de acasă, întrucât în acest caz micuţul va considera că este vina lui de purtarea dumneavoastră anormală faţă de el. Cel mai bun moment în care puteţi observa copilul este momentul în care acesta are o activitate ce îi face plăcere (desenând, făcând un puzzle sau un lego, jucându-se cu jucăriile-i preferate, etc). Nu preluaţi controlul asupra jocului lui şi nu îi daţi indicaţii contrare a ceea ce îi place să facă, nu uitaţi că scopul dvs. este de a îl observa. Puteţi în schimb să apreciaţi ceea ce face, să îl felicitaţi dar nu într-o manieră excesivă.

 

Dacă aveţi ceva de făcut, vorbiţi la telefon, pregătiţi mâncarea, reparaţi ceva prin casă sau faceţi curăţenie, iar copilul dvs. nu v-a întrerupt, este bine să vă opriţi singur din ceea ce faceţi şi să îi spuneţi că sunteţi bucuros şi plăcut impresionat de faptul că nu v-a întrerupt. Pe măsură ce va trece timpul, copilul va încerca singur să vă facă pe plac, apreciind la rândul lui că aţi recunoscut că a fost un copil model.

 

Când copilul sau adolescentul se oferă să îndeplinească o sarcină în casă fără a i se fi spus, neapărat să îi apreciaţi efortul într-o manieră clară, curată şi onestă. Deşi este probabil ca micuţul să nu aprecieze gestul dvs. imediat, va şti şi îşi va aminti cum anume să îşi atragă aprecierile pozitive ale părintelui.

 

Când îţi vei ruga micuţul să facă ceva, neapărat să îi apreciezi și să împărtășești cu el bucuria că te-a ascultat și s-a apucat de treabă, și asta în primele momente. Nu uita că o atitudine pozitivă a ta faţă de el va aduce un pic mai târziu o atitudine pozitivă a lui faţă de tine şi faţă de cerinţele tale.

 

Cel puţin o dată pe zi, şi cel puţin o săptămână practicaţi această activitate de atitudine pozitivă. Important este faptul să perseveraţi întrucât veţi reuşi să schimbaţi comportamentul copilului în bine doar dacă dvs. vă schimbaţi comportamentul!

 

noriel.ro