fashiondays.ro

Ideal este ca pentru a educa copilul din punct de vedere moral, pentru a fi uşor să socializeze, copilul trebuie să asculte sfaturile şi instrucţiunile tatălui şi a mamei încă din copilărie. Însă, de multe ori părinţii devin fustraţi de faptul că micuţul refuză să asculte, şi de cele mai multe ori continuă să se joace lăsând impresia că nu vă aude. Nu trebuie să vă daţi bătuţi, perseverenţa este cheia succesului.

Veţi regăsi aici câteva idei simple spre a face copilul dvs. să vă asculte.

Atrăgeţi-le atenţia. Găsiţi o modalitate de a îl face atent fără să considere că este obligat să vă asculte. Începeţi discuţia cu un subiect interesant pentru el.

– Când le daţi instrucţiuni, vorbiţi-le cu cuvintele lor, clar şi succint, cu vocea la un nivel normal, calmă şi plăcută şi nu pe un ton supărat sau strident.

– Cu cât spune-ţi mai puţin cu atât mai bine, nu le daţi indicaţii, sarcini şi instrucţiuni exprimate în cuvinte grele şi fraze lungi şi pompoase, întrucât le va fi foarte greu să le ţină minte, iar în cazul în care au dorinţa să vă asculte dar nu vor reuşi, se vor simţi atât nedreptăţiţi în cazul în care le veţi atrage atenţia încât nu vor mai fi interesaţi să încerce să vă facă pe plac.

Gândiţi pragmatic şi realistic. Daţi-le instrucţiuni ce ştiţi că pot fi duse până la capăt în concordanţă cu dezvoltarea psihică şi a vârstei copilului. Nu vă aşteptaţi că un copil în vârstă de 3 ani poate să se îmbrace singur într-o manieră corespunzătoare sau cu un efort minim.

Lăudaţi-l. Dacă copilul reuşeşte să respecte instrucţiunile (toate sau pe măsura îndeplinirii lor), nu ezitaţi să îi lăudaţi sau să le mulţumiţi. Vor încuraja copii să continue să urmeze sarcinile date.

– Trebuie să aveţi răbdare şi să perseveraţi.

Dacă aveţi mai mult de un copil, mai mult ca sigur veţi fi pus în faţa unei situaţii în care vă veţi fi simţit că nu i-aţi acordat destulă atenţie individuală. Cei mai mulţi părinţi ce au trecut prin acest lucru au simţit apoi vină, iar faptul că nu au acordat mai multă atenţie este premiza faptului că nu au reuşit apoi să se facă ascultaţi, înţeleşi sau respectaţi.

Este adevărat că fiecare copil are nevoie de timp petrecut exclusiv cu părinţii sau cu unul din părinte şi apoi cu celălalt. Această atenţie individuală este vitală pentru relaţia părinte – copil, cât mai ales pentru starea psihică a copilului în perioada de creştere, însă de multe ori este destul de greu familia este destul de numeroasă.

Câteva idei:

– luaţi-vă copilul la o plimbare şi daţi-le atenţie individuală. Chiar dacă timpul dvs. este limitat, mai mult ca sigur veţi putea găsi câteva zeci de minute pentru a îi acorda acestuia atenţie. Nu zice nimeni că este necesar să petreceţi ore întregi, însă 30-40 de minute pe zi de atenţie exclusivă pot face minuni.

– rezervaţi-vă câteva minute la finele zilei pentru a discuta cu copii despre ziua pe care au avut-o, despre şcoală, prieteni sau despre orice alt subiect despre care copilul ar dori să vă vorbească. Aveţi grijă să nu discutaţi cu copilul într-o manieră autoritară, dacă are nevoie de aşa ceva poate foarte uşor să spargă la şcoală un geam cu o minge şi să audă acelaşi lucru de la directorul şcolii.

– nu îl faceţi să se simtă inconfortabil sau să creadă că interesul dvs. pentru ziua avută este strict pentru a îi afla secretele într-o manieră demnă de un spion. Trebuie să simtă că premiza discuţiei este dragostea şi grija ce i-o purtaţi.

– găsiţi 1-2 ore pe săptămână, regulat pentru a petrece timp de calitate exclusiv cu copilul dvs, timp în care puteţi să mergeţi la un film, la un sport, să vă uitaţi la un film, ceva ce îi face plăcere şi aşteaptă cu nerăbdare să vă aibă aproape ca apoi să puteţi discuta şi schimba idei şi păreri despre cele petrecute. Veţi fi pus în situaţia în care cuvintele dvs. vor prinde din ce în ce mai multă greutate, fapt ce vor face copilul să vă asculte din ce în ce mai mult.

angrenaţi-l în activitatea dvs. pe cât posibil, dacă este interesat de ceea ce faceţi îi puteţi acorda libertatea de a vă ajuta,  chiar dacă nu veţi mai fi la fel de operativ (de ex. la reparatul bicicletei, făcut curat în casă, mersul la cumpărături, spălatul maşinii, etc).