Pentru bebe, alăptarea e o adevărată comoară, iar pentru tine, mamico, este o sursă inepuizabilă de bine. Te ajută să slăbeşti mai repede, uterul tău îşi revine mai rapid la forma iniţială şi te protejează împotriva cancerului de sân.

 

depurtat.ro
1. Protecţie împotriva bolilor respiratorii

Bebeluşii alimentaţi exclusiv cu lapte de mamă timp de şase luni sunt protejaţi împotriva infecţiilor respiratorii şi, în special, împotriva pneumoniei. Otita sau sinuzita medie, complicaţii frecvente printre bebeluşii cu rinite şi rinofaringite repetitive, apar de două ori mai rar la copilaşii alimentaţi exclusiv la sân, în primele şase luni de viaţă.

 

2. Laptele „inteligent”

Compoziţia laptelui de mamă variază, se spune că se adaptează la vârsta copilului cu o exactitate surprinzătoare. În primele zile, colostrul (primul lapte) este foarte bogat în proteine, inclusiv în anticorpi. Apoi, cantitatea de proteine începe să scadă şi creşte cantitatea de grăsimi. Mai mult, laptele de mamă îşi schimbă compoziţia chiar şi în timpul suptului. La începutul mesei, lăpticul este mai apos, calmându-i micuţului foamea, dar şi setea. Spre sfârşitul mesei, laptele devine mai consistent, oferindu-i senzaţia de saţietate.

 

3. Scut împotriva leucemiei

Studii recente au demonstrat că micuţii hrăniţi la sân au un risc mult mai mic de apariţie a leucemiei în perioada copilăriei. Efectul protector se pare că este dat de anticorpii din laptele matern, care previn o infecţie ce poate declanşa modificarea genetică responsabilă de apariţia leucemiei. Aşadar, chiar dacă ai impresia că n-a mâncat suficient, alăptează-l! Iată de câte pericole îl fereşti.

 

4. Este uşor de digerat

Datorită compoziţiei perfect echilibrate, laptele de mamă este foarte uşor de digerat. Stomăcelul puiului tău este încă imatur, enzimele care ajută digestia sunt prezente şi ele în cantitate destul de mică, aşa că un pic de ajutor nu strică. Iar laptele tău este ajutorul de care el are nevoie. Laptele-formulă este mai greu de digerat, iar riscul de vărsături este mai mare.

 

5. Vindecare mai rapidă

Bebeluşii hrăniţi cu lapte de mamă se vindecă mult mai repede după o infecţie, fie că este vorba despre o gripă, o gastroenterită sau o otită. Anticorpii care se găsesc în lăpticul tău îl ajută pe puiuţ să lupte mai uşor cu microorganismele care-l atacă. Şi chiar dacă bebeluşii s-au născut prematur, dar au fost hrăniţi la sân, vor avea mai puţine probleme gastrointestinale decât cei alimentaţi cu lăptic-formulă.

 

6. Beneficii pe termen lung

Bebeluşii hrăniţi la sân se bucură de avantajele laptelui de mamă şi dincolo de perioada micii copilării. Specialiştii belgieni au demonstrat că micuţii alimentaţi la sân timp de cel puţin şase luni au un risc mult mai mic de a deveni supraponderali şi hipertensivi la vârsta adultă.

 

7. Exclusivităţi senzaţionale

Taurina are un rol deosebit de important în dezvoltarea neuronilor din creierul bebeluşilor. Dar ea se regăseşte numai în laptele matern, fiind absentă în cel de vacă. Există şi unele formule pentru bebeluşi care pot avea adaos de taurină, dar numai dacă este specificat pe ambalajul produsului.

 

8. Fără alergii

Laptele de mamă nu pro­duce niciodată alergie. În plus, conţine o serie de substanţe care previn stările alergice, având efect protector. Studii recente au demonstrat că vita­mina C din laptele mamei scade predispoziţia bebeluşului la alergii. Deci, mai multă vitamina C, risc mai mic de alergii alimen­tare, rinite sau astm. Cantitatea de vitamina C din laptele tău depinde de ce mănânci. Pas­tilele de vitamina C pe care le iei nu influenţează cantitatea de vitamină din lapte.

 

9. Protecţie împotri­va Rotavirusului

Laptele de mamă conţine mucus, protejându-ţi puiul de atacul rotavirusului, principa­lul inamic al sistemului diges­tiva al bebeluşului. Rotavirusul este responsabilul numărul unu pentru diareea sugaru­lui. În plus, laptele de mamă conţine substanţe care îm­piedică fixarea germenilor de mucoasa intestinală.

 

10. Laptele de mamă este unic

Deşi formulele pentru bebeluşi încearcă să imite laptele matern, nici una nu reuşeşte să egaleze compoziţia miraculoasă, perfect echilibrată a acestuia. Laptele de mamă îi oferă puiului cantitatea ideală de glucide, proteine, grăsimi, vitamine şi minerale de care are nevoie pentru a creşte sănătos. În plus, substanţele antimicrobiene, imunomodulatoare şi antiinflamatoare îl feresc pe năzdrăvan de infecţii, îi cresc imunitatea şi-l protejează împotriva alergiilor.

 

Concluzii

 

Ieftin şi comod. Alimentaţia la sân a copilaşului nu te costă nimic, deşi lăpticul este cea mai preţioasă păpică. Nu trebuie să cum­peri lapte praf, tetine, biberoane sau sterilizatoare.

 

Slăbeşti mai repede. Producerea laptelui pentru bebe necesită zilnic un consum de 500 de calorii. Astfel, vei reveni mult mai repede la greutatea de dinainte de a rămâne însărcinată.

 

Avantaje pentru uter. În timpul suptului se eliberează ocitocină, un hormon care limitează sângerarea post-partum.

 

Anticoncepţionalul natural. Alăptarea întârzie revenirea ovulaţiilor şi a menstruaţiilor, spaţiind astfel sarcinile. Totuşi, alăptatul nu oferă protecţie 100%.

 

Protecţie împotriva cancerului de sân. Alăptatul scade foarte mult riscul de apariţie a cancerului de sân înaintea menopauzei. În plus există protecţie împotriva cancerului ovarian şi uterin. În perioada alăptării, ovarele înceteaza să mai producă hormoni ceea ce reduce expunerea femeilor la estrogen şi preogesteron. Studiul, care a fost efectuat pe un eşantion de 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani, bolnave de cancer mamar şi 1.500 de femei fără probleme medicale, a demonstrat că riscul de cancer se reduce la jumătate.

 

noriel.ro