Bolile pneumococice sunt bolile produse de Streptococcus pneumoniae, bacterie care constituie principala cauză a pneumoniilor, dar nu numai; această bacterie este responsabilă de numeroase alte tipuri de infecţii pneumococice, incluzând: otita medie, sinuzita acută, meningita, bacteriemia, septicemia şi altele.

Bolile pneumococice pot fi împărţite, după gravitate şi frecvenţă, în:

depurtat.ro

– boli grave (uneori letale), dar mai puţin frecvente (pneumonia, meningita, bacteriemia, septicemia)

– boli mai puţin grave, dar mult mai des întâlnite, care afectează calitatea vieţii bebeluşilor şi copiilor din întreaga lume (otita medie, sinuzita)

Vă prezentăm câteva informaţii despre cele mai frecvente boli pneumococice de care pot suferi bebeluşii şi copiii mici şi vă invitam să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a discuta despre posibilităţile de prevenire a acestor boli.

 

Ce trebuie să ştiu despre otita medie?

Otita medie este una dintre cele mai frecvente afecţiuni la copii – o infecţie a urechii medii care afectează în special sugarii şi copiii mici cu vârste între 3 luni şi 3 ani. 3 din 4 copii suferă de cel puţin un episod de otită medie până la vârsta de 3 ani.

 

Cauzele,  simptomele și complicațiile otitei medii

Otita medie are ca simptome: durerea (uneori severă), febra, tulburările somnului.

În cazul în care are loc şi acumularea de lichid în ureche, secreţia poate determina pierderea auzului. Dacă boala se agravează, poate necesita intervenţii chirurgicale.

Complicaţiile otitei medii sunt rare, dar grave: mastoidită, paralizie facială, meningită etc.

Formele repetate şi netratate duc la scăderea treptată a calităţii auzului, care are implicaţii pe termen lung, afectând:

• atenţia copilului

•  dezvoltarea limbajului

• procesul de învăţare

• integrarea în colectivitate

Otita medie are cauze diferite, incluzând bacteriile şi virusurile, care îngreunează prevenţia.

Principalele cauze sunt:

• Streptococcus pneumoniae

• Haemophilus influenzae non-tipabil « Moraxella Catarrhalis

De-a lungul timpului, s-a constatat că apariţia otitei medii este asociată cu factori cum sunt:

• Vârsta (copiii sub 2 ani sunt mai predispuşi la apariţia bolii)

• Expunerea la fumatul pasiv

• Intrarea în colectivităţi (creşă)

• Absenţa alimentaţiei naturale și utilizarea tetinei

 

Ce trebuie să ştiu despre pneumonia pneumococică?

Pneumonia pneumococică este o boală inflamatorie a plămânilor, cauzată de Streptococcus pneumoniae.

Boala este gravă, uneori fatală, şi apare în principal la vârstele extreme (copilăria şi bătrâneţea). Principalele simptome sunt: tuse cu expectoraţie, febră ridicată, frisoane, dureri în piept.

Pneumococul reprezintă o cauză subestimată a pneumoniilor intra-spitaliceşti. Meningita este o inflamaţie a membranei care înveleşte creierul şi măduva spinării. Meningita pneumococică se întâlneşte mai ales la copiii cu vârsta sub 2 ani, dar şi la bătrâni, fiind o formă gravă de infecţie a sistemului nervos central, uneori fatală.80% dintre cazurile de meningită pneumococică se vindecă, jumătate dintre ele fără probleme serioase. Totuşi, este una dintre cele mai periculoase forme de meningită, supravieţuitorii prezentând un risc crescut de complicaţii ulterioare, cum sunt pierderea auzului sau leziuni ale creierului.

 

Ce pot face pentru a imi proteja mai bine copilul de bolile pneumococice?

Bolile pneumococice pot fi prevenite prin vaccinare. Cereţi sfatul medicului despre cum vă puteţi proteja copilul, prin vaccinare, de bolile pneumococice grave (cum sunt meningita şi pneumonia), dar şi de bolile mai frecvente care pot afecta calitatea vieţii copilului dumneavoastră (cum este otita medie).

noriel.ro