Întotdeauna laptele matern conţine cantităţi optime din substanţele nutritive necesare copilului. El îi va furniza copilului anticorpi şi vitamine, cantitatea de lapte modificân-du-se automat, în funcţie de necesarul copilului. Sugarul e cel care poate regla cantitatea de lapte produsă; producţia se măreşte sau se diminuează în funcţie de cât de des şi cât de mult suge copilul.

Dimensiunea sânilor nu este importantă în alăptare, fiindcă glandele care secretă laptele au aproximativ aceleaşi dimensiuni, indiferent dacă ai sânii mari sau mici. În fapt, dimensiunea sânilor tăi este determinată de cantitatea de ţesut adipos pe care o conţin.

depurtat.ro

Regimul alimentar în perioada în care alăptezi este la fel de important ca cel din perioada sarcinii. Corpul tău are nevoie de mai multe lichide, calciu, fier şi vitamine. Adesea nu este posibil a se asimila tot acest necesar suplimentar numai din alimente. De aceea, ar fi o idee bună să iei preparate cu vitamine şi în perioada în care alăptezi.

Întotdeauna laptele matern conţine cantităţi optime din substanţele nutritive necesare copilului. El îi va furniza copilului anticorpi şi vitamine, cantitatea de lapte modificându-se automat, în funcţie de necesarul copilului.

Trebuie să eviţi ţigările şi alcoolul, fiindcă substanţele dăunătoare pe care le conţin vor fi transferate copilului prin lapte şi îi pot face rău.

Laptele matern nu conţine microbi şi asigură o digestie sănătoasă, fiindcă bacteria cea bună din intestin (Bifidus bacteria) se dezvoltă numai la copiii alăptaţi la sân. Scaunele copilului alăptat la sân miros mult mai plăcut şi sunt mai puţin acide decât la copiii hrăniţi cu biberonul. De aceea, copiii alăptaţi la sân murdăresc mult mai puţin scutecul decât cei hrăniţi cu biberonul.

Alăptatul la sân face să se statornicească o relaţie intimă între mamă şi copil. Copilul simte căldura corpului tău, îţi aude bătăile inimii, care-i sunt familiare şi-ţi simte mâinile cum îi mângâie tandru căpşorul. Aici e locul unde el se simte cel mai fericit. La fel şi pentru tine, alăptatul la sân reprezintă, cu siguranţă, o experienţă foarte plăcută.

Alăptatul la sân dă posibilitatea uterului de a reveni la dimensiunea normală după naştere, fiindcă stimulează producerea hormonului oxitocină. Oxitocina provoacă contracţiile uterului, evitându-se, astfel, reţinerea în organism a deşeurilor postnatale (lohiile) care conţin germeni microbieni. Unele femei se confruntă cu contracţii dureroase ale uterului atunci când îşi ţin copilul la sân. Merită subliniat şi faptul că femeile care şi-au alăptat copiii la sân sunt mai puţin predispuse de a face cancer de sân.

Multe femei simt nevoia să mai aştepte ceva timp pentru a se reface după o naştere obositoare, înainte de a rămâne din nou însărcinate. Alăptatul la sân reduce probabilitatea de a rămâne însărcinată imediat, dar are efect contraceptiv numai atât timp cât copilul este alăptat la un interval de patru până la şase ore. Imediat ce se măreşte intervalul este posibil să rămâi însărcinată din nou. Cu alte cuvinte, alăptatul la sân nu reprezintă o formulă contraceptivă pe care să te poţi baza; de aceea, va trebui să discuţi cu medicul tău despre acest subiect.

Dacă, din anumite motive, eşti în imposibilitate de a-ţi alăpta copilul la sân, poţi folosi una dintre multiplele formule existente iar aceasta, cu siguranţă, nu te va face să te simţi o mamă mai puţin bună.

N-ai nici un motiv să-ţi faci mustrări de conştiinţă, fiindcă mult mai important e ca bebeluşul să fie hrănit într-o atmosferă de afecţiune, destinsă, decât să-l alăptezi împotriva voinţei.

noriel.ro