fashiondays.ro

O trăsătură comună a copiilor de vârstă preşcolară este capacitatea limitată de concentrare asupra unui lucru pe perioade mari de timp: copilul îşi îndreaptă atenţia asupra acelui lucru doar atât timp cât îi trezeşte interesul. Totuşi, având în vedere caracterul spontan al atenţiei, specific acestei vârste, trebuie să-i dezvoltăm copilului atenţia voluntară, care se formează sub influenţa unui scop bine stabilit. Copilul trebuie să înveţe să se concentreze din proprie voinţă. 

Am scris aici despre cum părinţii îşi pot îmbunătăţi memoria. A venit şi vremea celor mici, întrucât este sezonul în care micuţii învaţă diferite poezii, ghicitori, scenete şi cântecele pentru serbările de Crăciun de la grădiniţă şi şcoală. Prin urmare vă recomandăm câteva sfaturi pentru îmbunătăţirea capacităţii de memorie şi atenţie.

Nu uitaţi că atenţia copilului depinde direct de interesul lui pentru anumite activităţi. Străduiţi-vă să le faceţi cât mai captivante!

La formarea atenţiei voluntare contribuie exerciţiile de găsire a deosebirilor între desene, de stabilire a obiectelor asemănătoare, precum şi exerciţiile de ordonare a obiectelor conform unor modele. În plus, dezvoltarea atenţiei voluntare e legată şi de vorbirea activă, de reflecţia cu voce tare.

Faceţi împreună cu copilul exerciţii menite să dezvolte atenţia vizuală: comparaţi diverse obiecte, căutaţi modificările intervenite în aranjarea şi aspectul obiectelor. La finele acestui articol veţi găsi pagini pentru printat prin care copilul îşi poate dezvolta memoria şi atenţia.

La vârsta preşcolară, capacitatea limitată de concentrare pentru vreme îndelungată influenţează şi memoria. Memorarea se produce spontan, fără participarea voinţei: copilul pur şi simplu memorează tot ceea ce este expresiv, neobişnuit, atrăgător. Cu toate acestea, desfăşurarea corectă a activităţilor contribuie la dezvoltarea memoriei.

Copilul trebuie ajutat nu doar să memoreze, ci şi să verifice corectitudinea celor memorate. Un rol important în acest context îl are caracterul sugestiv al materialelor prezentate, de aceea străduiţi-vă ca ele să fie cât mai bine ilustrate şi mai atrăgătoare.

La fel de important este ca informaţia să fie memorată în mod conştient. Explicaţi-i copilului că îi va fi mult mai uşor să memoreze obiectele dacă îşi va imagina cum sunt acestea la pipăit sau dacă va face asociaţii care îl vor ajuta să-şi amintească ulterior ceea ce e necesar.

Atunci când învăţaţi poezii împreună, formulaţi mai întâi întrebări legate de mesajul versurilor şi apoi rugaţi copilul să răspundă la ele.

Nu uitaţi să controlaţi volumul materialului propus pentru memorare. Aveţi grijă ca micuţul să nu se surmeneze, acordaţi-i posibilitatea să se relaxeze înainte de a începe o nouă activitate.

Atenţia se dezvoltă în acord cu particularităţile individuale ale copilului, cu tipul sistemului său nervos, cu starea sa de sănătate. De aceea, sunt necesare activităţi speciale pentru dezvoltarea atenţiei.

Mai jos vom ataşa câteva planşe pentru a dezvolta memoria şi capacitatea de atenţie a copilului, planşe ce pot fi descărcate şi printate:

Descoperă cele 10 diferenţe între două imagini;

Jocurile labirintului;

Jocul Potriveşte imaginile;