Despre aceasta plantă se vorbește de peste 2000 de ani, din timpul dinastiei Tang. Medicina Tradițională Chinezească o recomandă în boli cronice ale ficatului, rinichiului, în diabet zaharat, în hipertensiune, în echilibrul Yin-Yang, etc.

Fructele Goji au fost denumite şi “fructele longevităţii”, această denumire se  trage şi dintr-un studiu potrivit căruia în regiunea din China unde acesta este crescut şi consumat, există de 16 ori mai multe persoane cu vârsta peste 100 de ani decât în celelalte regiuni ale Chinei, având de altfel şi un tonus mai ridicat.

depurtat.ro

Lăsând la o parte legendele, studiile confirmă că substanţele pe care acest fruct le conţine sunt de un real ajutor organismului nostru (cu excepţia femeilor însărcinate sau a celor care alăptează), binenţeles consumându-le moderat întrucât 100 de grame de fruct conţin aproximativ 90% din necesarul zilnic de Seleniu, o substanţă toxică dacă este consumată în exces.

Goji este un arbust din familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5×2 m, cu viteza de creștere medie de 0.5m/an la maturitate, în condiții de creștere optime. Goji înflorește începând din luna iunie și fructifică începând cu luna august având perioade când are și flori și fructe. Florile sunt hermafrodite și sunt polenizate de albine. Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci.

Cosmetice BIO pe baza de goji pentru frumusetea ta

Despre cosmetice pe bază de extract de goji, precum şi avantajele produselor BIO

Efectele benefice ale fructelor Goji asupra organismului

 

Pentru sportivi

Polizaharidele din acest fruct cresc semnificativ nivelul de rezistenţă la efort şi ajută la eliminarea oboselii, crescând nivelul de glicogen. Durerile musculare de asemenea pot fi ameliorate. Ajută la formarea şi regenerarea țesutului muscular. Au un efect energizant, ușor constatabil;

Ajută vederea

Fructele Goji îmbunătățesc acuitatea vizuală prin componentele beta-caroten și zeaxantină (Zeaxantina joacă un rol cheie în protejarea retinei. Aceasta reduce riscul pierderii vederii și degradării țesutului, apărute persoanelor cu vârsta peste 65 de ani) – au un puternic efect antiinflamator (recomandate în artrită, psoriazis);

Ajută la digestie şi la menţinerea greutăţii

Fructele goji au efect anticonstipant. 10-20 de grame pe zi de fruct goji ajutând ficatul să funcționeze optim. 20g de goji dimineaţa şi 20g de fructe goji seara ajută în cazurile de obezitate. Ceaiul obţinut din fructele goji uscate dau rezultate excelente.

Pentru frumuseţea ta

Cosmeticele cu un bogat conţinut de fructe de goji sunt o soluţie excelentă anti-rid şi anti-îmbătrânire, refac fibra musculară, îmbunătăţesc structura de colagen a pielii şi regenerează ADN-ul. încetinesc procesul de îmbătrânire datorită cantitățile mari de antioxidanți conținute (se spune că fructele Goji ocupă primul loc în ierarhia alimentelor ca și concentrație de antioxidanți). Aceştia neutralizează efectul radicalilor liberi, direct responsabili de degenerarea celulelor şi a ADN-ului. Când ADN-ul se modifică, celulele nu se mai dezvoltă normal. Recomandăm balsamul BIO de buze cu goji de la napati.

Întăresc sistemul imunitar

Fructele goji datorită polizaharidelor conținute întăresc sistemul imunitar. Polizaharidele normalizează presiunea şi circulaţia sangvină, reduc nivelul de colesterol, acționând ca și antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba creșterea tumorilor. Tot acestea cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), o enzimă anti inflamatorie deosebit de importantă în cazul artritei. Goji conferă imunitate bacteriană și virală și adaptarea sistemului imunitar și reglarea regimului cardiovascular.

Bune pentru sistemul cardiovascular

Fructele Goji conțin fitonutrienți (polizaharide și gliconutrienți) care la o porţie de doar 30 de grame pe zi de fruct goji inhibă peroxidarea lipidelor. Acumularea de lipide peroxidate în sânge poate duce la boli cardiovasculare, infarct miocardic şi arteroscleroză.

Diabet?

Dacă bolnavul de diabet nu este dependent de insulină, 20 g de goji de două ori pe zi poate restabili echilibrul nivelurilor de zahăr şi insulină din sânge.

Luptă cu cancerul

20 de grame zilnic de goji dau organismului tău IL-2, una dintre cele mai importante proteine celulare, care inhibă creşterea diverselor tipuri de cancer, în special cel al ficatului. 40-60 de grame de goji pe zi, conform unui studiu al Universităţii de Medicină din Shanghai, pot induce o regresie a cancerului (melanom malign) la rinichi, de colon şi pulmonar.

 

Compoziția fructelor Goji uscate (la 100g)

 

– 18 amino acizi care formează un bloc de proteine și conțin 8 substanțe necesare vieții, precum izoleucină și tritofan. Aceşti nutrienţi sunt necesari în vederea ducerii la bun sfârşit a diferitelor funcţii precum mişcarea, digerarea mâncării, circulaţiei sângelui şi a instrucţiunilor de către creier. În plus, au grijă ca ţesuturile şi muşchii să rămână sănătoşi;

– 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar găsit în mâncare. Fierul este important în formarea celulelor roşii dar şi a echilibrării oxigenului din organism. Zincul ajută celulele creierului, sistemul reproductiv şi imunitar. Iar calciul, evident menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor;

– Zeaxantină și Betacaroten mai mult decât în morcovi, o excelentă sursă de medicament natural pentru vedere. Betacarotenul este necesar pentru producerea vitaminei A din corpul tău, iar fructul goji îl are din belşug!

– De 400 de ori mai multă vitamină C decât în portocale având un conținut de 29 mg/100g=32% DZR la 148 mg/100g=163% DZR (în funcție de specie). Această vitamină întăreşte sistemul imunitar ajutând în combaterea infecţiilor bacteriologice. Are efect şi asupra sănătăţii muşchilor şi ţesuturilor.

Vitaminele B1, B2, B6, B12 și vitamina E – 8 polizaharide și 6 monozaharide;

– 5 acizi grași nesaturați, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol și alți fitosteroli;

– 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteină, numeroși pigmenți fenolici cu acțiune antioxidantă;

– calciu, conţine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnică recomandată (DZR);

– potasiu, fructele Goji conțin 1,132 mg/100 g = 24% DZR. – Iod, 9 mg/100g=100% DZR – Zinc, 2 mg /100g=18%DZR;

– Seleniu, 100 g de fructe conține 50 micrograme=91%DZR;

– Riboflavina. 100 g fructe conține 13 mg=100% DZR;

– beta-caroten: 7 mg/100g – zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g. Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante în zeaxantină. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente în fructele goji este zeaxantină;

– polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentând peste 33% din fruct. Polizaharidele îmbunătăţesc transformarea mâncării în energie şi ajută la reducerea greutăţii corpului;

– antocianozide, antioxidanți puternici care contribuie la îmbunătățirea circulației capilare, la îmbunătățirea structurii colagenului, acționează împotriva inflamațiilor,

Cumpăraţi aceste fructe doar din surse sigure.

Fructele Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în ceaiuri ingredient în prăjituri, ciocolate, înghețate, sucuri de fructe Goji, fursecuri, etc. Câteva reţete cu goji, puteţi găsi aici. Fructul Goji poate fi comandat de la: VEGIS dar şi de la fructegoji.com.

noriel.ro