Alergiile şi intolerantele

Alergiile şi intolerantele

Alergie sau intoleranţă alimentară? Deşi este uşor să confundăm aceste două tipuri de reacţii întrucât au unele simptome în comun, ele sunt lucruri foarte diferite. Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine și, mai rar, glucide pure, substanțe chimice cu moleculă mică (izocianați, anhidride sau formaldehidă), precum și unele metale (de exemplu crom și nichel). Intoleranţa alimentară este un răspuns lent, de tipul unui proces inflamator cronic, la un aliment pe care îl consumi în mod frecvent (spre deosebire de alergie, care este o reacţie imediată şi mult mai evidentă).

Alergia alimentară

 

Este un răspuns exagerat al sistemului imunitar la proteinele din alimente care sunt în mod normal inofensive. Ea apare din cauza faptului că sistemul imunitar consideră unele produsele alimentare alergene.

 

Cum recunoşti alergia la proteina laptelui de vacă?

Dacă bebeluşul tău este alergic la proteina laptelui de vacă, va reacţiona la: formulele de lapte obişnuite, laptele de vacă uneori, dar foarte rar, laptele tău dacă ai mâncat sau băut recent produse lactate.

 

Simptomele alergiei:
  • crampe de stomac;
  • vărsături;
  • diaree;
  • erupţii cutanate;
  • urticarie;
  • eczeme;
  • dificultăţi de respiraţie;

 

Cauzele alergiei

Alergenele sunt conținute și/sau vehiculate de diverși factori din mediul extern:

  • factori fizici: căldura, frigul (crioalergene);
  • factori chimici: substanțe chimice, substanțe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc;
  • factori biologici: bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpșuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, păr și scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc;

Simptomele pot fi individuale, dar în cazul în care copilul are afectate două zone separate ale corpului – de exemplu, stomac şi piele – manifestările pot fi combinate (vărsături şi urticarie). În cazul acestor manifestări trebuie să te adresezi medicului. Dacă perioada de alăptare s-a încheiat, însă micuţul tău este diagnosticat cu alergie la proteina laptelui de vacă, medicul poate să-i prescrie o formulă de lapte extensiv hidrolizată.

 

Intoleranţa alimentară

 

Intoleranţa alimentară se traduce prin simptome neplăcute dacă în organism ajunge un ingredient pe care acesta nu-l poate tolera. Un exemplu este intoleranţa la lactoză, care apare în cazul în care unele persoane nu produc deloc sau suficientă „lactază”, enzimă care este necesară pentru a digera lactoza. Cele mai des întâlnite substanţe care determină intoleranţa sunt lactoza (laptele de vacă) şi glutenul (făina de grâu), dar şi soia, merele, carnea de porc sau de pui, ciupercile, unele substanţe naturale care se găsesc în fructe, legume, nuci şi mirodenii, precum şi aditivii alimentari (conservanţi, coloranţi, arome).

 

Cum identifici o intoleranţă la lactoză?

Intoleranţa la lactoză, de obicei, provoacă reacţii mai puţin severe decât o alergie.

 

Simptomele intoleranţei la lactoză:
  • greaţă
  • diaree
  • vărsături
  • crampe stomacale
  • balonare

Simptomele încep la aproximativ 30 de minute până la 2 ore după ingerarea alimentelor sau lichidelor care conţin lactoză.

Citeşte aici şi despre alergia la copii.

rechizitelemele.ro
| Termeni și condiții | Confidențialitate | RSS SuperMămici |
Moda la preturi mici!vezi oferta!
+