Nou născuții pot părea neajutorați și vulnerabili, în multe feluri chiar sunt, însă pot vedea, auzi, gusta, mirosi și simți. Își pot mișca brațele și picioarele (deși nu își pot controla mișcările) și de asemenea își pot folosi gurița spre a suge lăpticul. Comunică sentimentele și nevoile (de exemplu nevoia de confort și de mâncare) prin plâns.

 

depurtat.ro

Auzul

 

Copilul tău aude chiar dinainte de a se naște. Este familiarizat cu vocea ta și cu sunetele din casă, vei observa că se calmează dacă îi vorbești blând și cu calm, fără să faci zgomot, și să fie agitat dacă apar sunete neașteptate puternice și stridente.

Bebelușilor tind să le placă vocile cu tonalități înalte și spuse cu o față expresivă (acesta este și unul din motive pentru care mulți dintre noi când vorbim cu un bebeluș “ne prostim” spre a îi crea plăcere). Deși aude vocea, nu poate încă să înțeleagă niciun cuvânt. Vorbind cu el încă din prima zi de naștere îl va ajuta să realizeze că sunetele fac cuvinte iar fiecare cuvânt are un înțeles specific.

Ascultă-ți bebelușul și copiază sunetele pe care acesta le face, acesta va interpreta că este ascultat, înțeles și că face parte din discuție, fiind primul pas în a îl învăța să vorbească.

 

Văzul

 

Copilul dumneavoastră vede încă de la naștere însă lucrurile care sunt foarte aproape. Poate vedea fața mămicii (de exemplu în timpul alăptării când se află la distanță mică) și în curând va putea să o recunoască, pot observa și vedea diferite culori, în special cele luminoase, nereușind însă să deosebească nuanțele și variațiile aceleiași culori.

Pe măsură ce se dezvoltă va putea vedea și obiectele mai îndepărtate însă acestea vor fi încețoșate. În primele săptămâni, ochii bebelușilor nu fixează un obiect, ochii sunt încrucișați sau se îndreaptă în direcții diferite, de abia la vârsta de 3 luni ochii ar trebui să fie aliniați astfel încât ambii să se uite în aceași direcție, în caz contrar trebuie să vizitați un medic.

Culoarea ochilor bebelușilor se poate schimba de mai multe ori în primele luni, prin urmare nu puteți ști ce culoare vor avea ochii lui ca adult;

 

Mirosul și gustul

 

Bebelușii se nasc cu aceste simțuri, de exemplu recunosc laptele matern iar în momentul în care acesta este schimbat cu lapte bazat pe formulă, realizează că este diferit și poate fi unul din motivele pentru care îl pot respinge. Recunosc de asemenea săratul, dulcele, amarul și acrul și reacționează la gusturile neplăcute cum ar fi de exemplu cele al medicamentelor. Nu au nevoie de sarea și zahărul în mâncare de aceea acceptul acestora este o chestiune de plăcere, învățând să le placă.

 

Atingerea

 

Bebelușii simt atingerile pot simți atât atingerea ușoară și gentilă pe care o asimilează cu dragostea și îngrijirea dar și durerea. Acest simț poate fi observat și prin plăcerea bebelușului de a fi masat, majoritatea preferă masajul piciorușelor și a tălpilor.

 

Mișcarea

 

Majoritatea mișcărilor pe care un bebeluș le face sunt întâmplătoare, iar la început acesta nu le poate controla. Zâmbetul apare în jurul vârstei de 6 săptămâni, și tot la această vârstă încep să își miște și capul dintr-o parte în alta. Majoritatea mișcărilor lor sunt reflexe  de exemplu:

–       Reflexul Moro (de sperietură), ce se manifestă prin întinderea corpului, depărtându-și mâinile și picioarele , apoi revenind la starea inițială strângându-și pumnii. Se declanșează la naștere și va dispare în jurul vârstei de 3-6 luni;

–       Reflexul suptului, cauzat de interpretarea atingerii buzelor sau feței lui drept ora mesei, de multe ori își sug degetele la naștere, acest reflex este în înțelegerea lor de a supraviețui;

–       Reflexul strânsului: dacă îi veți atinge podul palmei cu degetul de exemplu va începe să strângă din mânuță;

–       Reflexul împingerii cu limba, este mișcarea prin care bebelușul scoate din guriță acest reflex va fi evident în momentul diversificării mâncării, când veți începe să îi dați mâncare solidă. Asta nu înseamnă că nu îi place ci pur și simplu ei învață să își folosească și să își controleze mușchii limbii;

–       Reflexul înotului. Bebelușii au reflexul de respirație, puși în apă vor începe să își miște mâinile și picioarele ținând capul sus, căutând aerul. După vârsta de 6 luni dacă bebelușului nu îi este întreținut acest reflex în locuri speciale pentru ei, își vor pierde acest reflex.

noriel.ro