Fibrele sunt carbohidraţi care se concentrează în fructe, legume si cereale, mai ales în coajă şi în părţile mai tari. Ele nu pot fi atinse de enzimele din tubul digestiv, drept urmare se elimină ca atare. Partea bună este că în mişcarea lor antrenează şi celelalte resturi ale digestiei, conducându-le mai repede către ieşire. în plus, ele absorb apa, astfel că tranzitul in­testinal se face şi mai uşor. în felul acesta, se elimină în mod natural constipaţia. Şi acesta nu este sin­gurul beneficiu pe care îl poţi avea de pe urma fibrelor. Ce faci cu cojile de roşii? E adevărat, ele nu se digeră şi uneori sunt chiar greu de mestecat. De aceea, multă lume mănâncă roşiile decojite. Poate că salata iese mai uşoară, dar pierzi ocazia să-ţi cureţi colonul cu aju­torul fibrelor conţinute în aceste coji.

 

Două tipuri de fibre

 

Unele dintre ele, cum sunt celuloza şi lignina, nu se dizolvă în apă. Când ajung în stomac, absorb lichidele pe care le găsesc acolo şi se umflă precum un burete. Aceasta îţi va da o senzaţie de saţietate, şi nu vei mai fi nevoită să mănânci prea mult. Ai încercat vreodată vreo supă vegană? Se face din legume tăiate cuburi şi apă de izvor, date prin blender. Poţi să-i adaugi la final o linguriţă de ulei de măsline şi vei fi uimită să constaţi că e destul de să- ţioasă. Mai există şi fibre solubile, care atunci când se dizolvă în apă, formează o substanţă gelatinoasă care reduce intrarea unor substan­ţe în fluxul sanguin. Un exemplu de acest gen este glucoza, iar con­secinţele sunt foarte importante pentru diabetici. Fibrele solubile se găsesc mai ales în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi și orz.

În loc să ronțăi chipsuri sau biscuiți, încearcă mai bine un castron cu cireșe sau cu morcovi. Vei fi mai sănătoasă și mai plină de energie.

 

Ce boli țin fibrele la distanță?

 

În afară de faptul că reduc nivelul de glicemie, tot fibrele îl scad şi pe acela de colesterol, eliminând astfel riscul de boli cardiace. Prin faplul că ajută la reglarea tranzitului intes­tinal, poţi spune adio balonărilor, hemoroizilor şi chiar cancerului de colon. Dacă vrei să slăbeşti, senzaţia de saţietate menţinută de fibre te va ajuta să mănânci mai puţin. în plus, ele nu conţin niciun fel de nutrient şi nicio calorie.

 

De unde iei fibre și câte să mănânci?

 

Rația zilnică de fibre ar trebui să fie cam de 20-35 de grame. Pentru următoarele alimente, la fiecare 100 de grame, găseşti: 1,42 g de fibre în mere, 2,44 g în pere, 2,51 g în cartofi, 2,8 g în varză, 5,11 g în pâine integrală, 6 g în mazăre şi 4,4 g în tărâţe. Dar ai grijă totuşi. Nu-ţi schimba obiceiurile dintr-o dată şi nici nu depăşi nivelul. Dacă mănânci prea multe, poţi inhiba şi absorbţia unor substanţe necesare organismului.

 

Ce alimente nu conţin fibre?

 

Alimentele de provenienţă animală nu conţin fibre. La fel şi cerealele mult prea rafinate. Pâinea albă, spre exemplu, nu are fibre şi de aceea senzaţia de saţietate pe care o oferă este atât de mică. Lipsa de fibre duce la acumularea toxinelor la nivelul organelor, fapt care stă la baza multor boli ale societăţii actuale. Constipa­ţia cronică este doar una dintre ele, iar cea mai gravă este cancerul.