BASMELE SUNT UNIVERSALE

Ele transmit valori generale umane şi ne uşurează orientarea morală: ştim direct, ce este bun şi ce este rău, şi binele – spre deosebire de lumea reală – se impune în lumea basmelor de fiecare dată. Basmul este o poveste fictivă; faptul că nu se bazează pe poveşti reale, iar locul lui de acţiune poate fi mereu schimbat, îl diferenţiază de sagă sau legendă. Personajele principale sunt reprezentate de către figuri binecunoscute precum mama vitregă cea rea, prinţesa frumoasă sau eroul viteaz.

 

depurtat.ro
BASMELE NE FASCINEAZĂ

Motivele lor îşi fac şi astăzi apariţia în nenumărate versiuni în cinematografie şi la televizor. Folosim expresii precum “o nuntă ca-n poveşti” atunci când au loc ceremoniile de căsătorie în casele regale din lumea întreagă sau “o carieră de vis” , dacă băieţelul din spatele blocului ajunge vedetă sau campion mondial.

 

BASMELE TREZESC SIMŢURI

Ascultându-le sau citindu-le , copiii îşi exersează atenţia urmărind cu încordare peripeţiile narate ale eroilor lor. Basmul este valoros atât pentru educarea artistică a copiilor cât şi pentru dezvoltarea limbajului. Citind basmele , copiii întalnesc mereu expresiile care le sunt cunoscute şi se bucură atunci când le ştiu sau le interpretează în joacă.Ei memorează cuvintele cu care încep şi se incheie, precum şi acelea care se repetă, astfel expresiile proprii limbii ale poporului intra şi în limbajul lor. Basmul este un minunat mijloc de educare a gustului pentru frumos, prilejuind copilului puternice emoţii estetice.

vezi aici colecţia de Basme şi Legende Româneşti ale lui Petre Ispirescu

 

REGELE BROSCOI, HANSEL Şl GRETEL SAU FRUMOASA ADORMITĂ

Cu mic, cu mare, fiecare dintre noi cunoaşte aceste basme. Ele fac parte din colecţia de basme „Kinder-und Hausmarchen” (Poveşti pentru copii) pe care fraţii Jacob si Wilhelm Grimm le-au compilat şi a căror primă parte a fost publicată în premieră în anul 1812. Această colecţie de basme este pe lângă biblia lui Martin Luther cea mai cunoscută şi răspândită operă literară a moştenirii culturale germane. Ea a fost tradusă în 160 de limbi.

 

FATA CURAJOASA, PRINŢESA FRUMOASĂ SAU BABA ÎNŢELEAPTĂ: EROINA

Doamna Holle, Cenuşăreasa sau fetiţa din „Cei şapte corbi” – dacă luăm în consi­derare statutul femeilor din secolul al XIX- lea, constatăm cu uimire faptul că eroinele basmelor sunt foarte emancipate. Cu o puternică conştiinţă de sine şi cu curaj îşi iau soarta în propriile mâini.

 

PUTERNIC – VIRTUOS – VITEAZ: EROUL

Atunci când situaţia devine precară, intră eroul în acţiune. El luptă împotri­va uriaşilor, lupilor şi vrăjitoarelor. Eroul întruchipează binele absolut, iar la sfârşit se va impune mereu. Aceasta certitudine este caracteristică basmelor.

 

VEŞNICII PERDANŢI: RĂII

Ce-ar fi un erou fără adversarul lui, răufăcătorul? Basmele întruchipează răul în diferite forme: invidia, vanitatea, perfidia şi lăcomia s-ar număra printre cele mai im­portante. Răul redă străvechi frici omeneşti precum cele faţă de boală, moarte sau pierdere.

 

LA FEL CA NOI – ANIMALELE DIN BASM

Animalele reprezintă nişte compone importante în basme; ele pot gândi şi acţiona precum oamenii. Vietăţile re­prezintă deseori anumite trăsături umane sau înfăţişează problemele sociale ale oamenilor.

 

ÎNFIORĂTOR: ÎNVERŞUNATUL GRIMM

Multe dintre basme ni se par şi astăzi foarte crunte. Chiar la apariţia lor în anul 1812 au fost criticate pentru acest fapt. Această cruzime avea însă un scop: basmele contribuiau la educare.

ABRACADABRA – MAGIE Şl VRĂJITORIE

Magia şi vraja sunt în basme nişte lucruri „foarte normale”. Basmele au puterea de a ne răpi din lumea şi constrângerea reală şi să ne ducă într-o lume fantastică, în care totul este posibil. Posibilitatea trăirii unei minuni oferă consolare şi creşte speranţa într-o viaţă mai bună.

 

SARCINI ŞI PROBE

Ce-ar fi un erou fără adversarul lui, răufăcătorul? Basmele întruchipează răul în diferite forme: invidia, vanitatea, perfidia şi lăcomia s-ar număra printre cele mai im­portante. Răul redă străvechi frici omeneşti precum cele faţă de boală, moarte sau pierdere. Pentru ca un caracter să devină erou, el tre­buie sa treacă peste diferite primejdii, sarcini şi probe. Doar dacă reuşeşte să dezlege vraja şi să îşi învingă adversarul cel rău, eroul poate lua prinţesa de nevastă şi „totul e bine când se termină cu bine” – cum se zice.

Chiar dacă în ultima vreme se observă tendinţa lipsei timpului necesar cititului, introducerea copilului într-o lumă fantastică în care valorile se păstrează şi binele învinge este de departe mai benefică pentru dezvoltarea psihică a micuţului decât prezentarea realităţii ciuntite şi a violenţei din faţa televizorului, prin urmare să cumperi o carte de poveşti este poate cea mai bună investiţie pe care o poţi face în lumea minunată a copilului tău.

noriel.ro