Computerul a fost introdus deja în programa educațională a grădinițelor și a școlilor primare. În zilele noastre vei găsi cel puțin un calculator personal în fiecare gospodărie. Însă, ca și părinte, cum te asiguri că asupra copilului tău vor fi doar efecte benefice? Știi care sunt riscurile utilizării calculatorului de către micuțul tău?

Când părinții au fost întrebați de ce anume pun la dispoziția copiilor calculator personal, răspunsurile cele mai frecvente au fost “pentru că îi ajută să învețe”, “pentru că este important în societatea de astăzi” sau “copilul meu trebuie să aibă un avantaj învățând să utilizeze calculatorul mai devreme”. Sunt perfect pertinente aceste răspunsuri, într-adevăr computerul ajută în mai multe moduri dezvoltarea copilului, însă există și anumite riscuri și efecte nocive, dintre care enumerăm:

depurtat.ro

 

Conținutul inadecvat pentru copii

 

Mulți dintre noi putem menționa pe nerăsuflate programele sau jocurile favorite ale micuților însă nu putem spune prea multe despre conținutul acestora. Este obligatoriu ca înainte să îi prezentăm un program sau un joc, să ne asigurăm că acesta este aprobat ca fiind corespunzător vârstei, să îl testăm și să aflăm răspunsurile la următoarele întrebări: – care este conținutul acestuia? a fost în prealabil testat de producători din punct de vedere al impactului asupra copiilor? – încurajează dialogul și interacțiunea sau doar implică click-ăiala și mișcarea mouse-ului? – are conținut didactic? – scopul jocului are relevanțe morale, mai exact copilul poate să învețe anumite valori (plantează cât mai mulți copaci, ajută cât mai mulți copii)?

 

Timpul petrecut în fața calculatorului 

 

Unii părinți au tendința de a da îndatoriri computerului (sau televizorului) de dădacă. Când se întâmplă asta, copilul petrece foarte mult timp la calculator, fapt ce poate avea drept rezultate probleme cu privire la interacțiunea socială, adaptabilitate și dificultăți în a își petrece apoi copilăria jucându-se, citind, făcând sport. Pentru un copil de 2-3 ani, un timp acceptabil petrecut în fața computerului este cam de 30 de minute și doar împreună cu părintele pentru a discuta despre ceea ce copilul vede pe ecran.

 

Limitări în dezvoltarea copilului

 

Nu este nicio îndoială cu privire la utilitatea programelor de calculator și a ceea ce se poate învăța din ele. Calculatorul este o unealtă, la fel ca o carte, un stilou sau un televizor, ce poate fi folosit în diferite moduri folositoare pentru copii însă există anumite aspecte ce nu pot fi ignorate. Programele pe calculator oferă mult, însă această ofertă înseamnă pentru copilul tău mai puțină activitate fizică, socială sau chiar intelectuală. Copiii pot învăța conceptele importante despre viaţă doar din experiențe reale de zi cu zi și nu folosind computerul.

 

Jocurile pe calculator

 

Copilul dumneavoastră are acces la jocuri pe calculator și l-ați lăsat încă de mic să petreacă lungi perioade de timp în fața acestuia? Atunci sunt șanse mărite ca adolescent să devină dependent de acesta, datorită jocurilor din ce în ce mai intensive din punct de vedere grafic și emoțional, ce îl vor atrage spre jocuri din ce în ce mai violente. Mai multe studii au relevat faptul că jocurile pe calculator opresc procesul dezvoltării creierului, induc comportament agresiv și le reduce capacitatea copiilor de a își controla anumite elemente anti sociale. De aceea este necesar că micuții să fie “expuși” doar la programe și site-uri educaționale precum: British Council, Boowa & Kwala, Nick Junior sau Knowledge Adventure.

 

Probleme de sănătate

 

Problemele de vedere apar frecvent în cazul copiilor ce folosesc calculatorul. O cauză a apariţiei acestora (oboseală, dureri de cap, vedere înceţoşată) se datorează şi faptului că, spre deosebire de adulţi, copiii încearcă să îşi adapteze privirea şi nu să regleze luminozitatea, dinamica sau contrastul ecranului, forţând şi stresând ochii, ducând chiar la necesitatea purtării ochelarilor de vedere/corecţie, chiar înainte să înceapă să înveţe să citească sau să ia parte la activităţi fizice şi sportive la şcoală sau în timpul liber. Spre deosebire de televizor, ce de regulă implică o distanţă mai mare de ochii copilului şi totodată un efort vizual mai mic, calculatorul are un efect mai puternic asupra ochiului (şi psihicului) datorită implicării intensive şi interactive. Obezitatea. S-a demonstrat că televizorul conduce către o viaţă sedentară şi implicit la obezitate, şi calculatorul are acelaşi efect asupra organismului copilului. Timpul petrecut în faţa calculatorului privează micuţul de activităţi sănătoase absolut necesare asupra dezvoltării musculaturii.

 

Despre reţelele de socializare

 

Rețelele de socializare nu doar că aruncă copilul încă nedezvoltat emoțional şi psihic într-o lume în care frustrările, aparențele, violența verbală sunt cvasi-prezente, în care anumite discuţii despre subiectele adulţilor ce nu le poate înţelege sau nu este pregătit să le analizeze îi pot creea confuzii şi interpretări eronate ale anumitor valori sociale şi morale, însă îl şi pot îndruma spre narcisism. Reţelele de socializare, pe de o parte, înlocuiesc capacităţile şi abilităţile cognitive ale copilului cu abilităţile senzoriale şi de percepţie, iar pe de altă parte formează simţurile pe termen scurt în detrimentul dezvoltării modului de a gândi ce are impact pe termen lung asupra dezvoltării lui ca adult. Un alt aspect important al folosirii reţelelor de socializare este intimitatea copilului și a familiei dvs., aveți grijă la ce informații oferă copilul dvs. pe internet.

 

Un computer mai sigur pentru copilul tău? Se poate!

 

– Crează-i în sistemul de operare un cont separat, limitat ca drepturi astfel încât să nu poată instala orice tip de program sau de joc. Activează și setează “parental control” ce poate fi setat astfel încât navigarea pe internet să fie făcută doar pe site-uri adecvate iar copilul să nu poată juca decât jocuri aferente vârstei lui. Explică-i că  nu întotdeauna informațiile de pe internet sunt adevărate.

– Poţi instala anumite programe Facebook Limiter blochează accesul computerului la reţeaua de socializare Facebook sau la conţinutul de pe Youtube, iar cu ajutorul iFreeFace poţi bloca sau seta limite cu privire la timpul petrecut pe anumite site-uri sau jocuri.

– Setează mărimea caracterelor sau zoom-ul ecranului astfel încât copilul să stea la o distanță mai sigură de monitor (între 60-70cm). Reduceți contrastul și luminozitatea display-ului. Asigurați-vă că monitorul nu depășește nivelul de înălțime al ochilor și că sursa principală de lumină nu bate înspre fața copilului sau spre monitor.

– Reglează înălțimea scaunului astfel încât brațul să facă un unghi de 90 de grade în momentul folosirii mouse-ului sau a tastaturii;

– În cazul în care scaunul este prea sus, iar picioarele micuțului nu ating podeaua, puneți-i un scăunel pe care să își rezeme tălpile, în caz contrar, picioarele atârnate limitează circulația sângelului în picioare.

– Majoritatea computerelor personale sunt echipate cu mousi ergonomici pentru palma adulților. Pentru a evita probleme la încheieturile și degetele copiilor cumpărați un mouse ergonomic pentru copii, sau chiar un touchpad (cum au laptopurile).

– Obișnuiți copilul să facă pauze dese în timpul petrecut în fața calculatorului.

În concluzie, computerul redefinește modul în care primim informațiile, iar computerele au schimbat viața noastră zilnică. Trebuie să cunoaștem aceste schimbări și de o mare parte din ele să profităm, însă computerele NU suplinesc activitățile, informațiile  și lucrurile importante pe care copilăria le presupune: prezența activă a părinților, desenul, pictura, lucrul manual, joaca cu lut de modelaj, joaca în apă, cărțile, teatrul de păpuși, mersul cu bicicleta, etc.

Importanța computerelor în viaţa noastră crește zi de zi, însă acest fapt trebuie să atragă după sine o monitorizare mai atentă a efectelor acestei realități, părinții au obligaţia să se asigure că pc-ul este utilizat în folosul copilului, pentru învățare, dezvoltarea abilităților cognitive și sociale ale acestuia.

Iar dacă vei mai spune vreodată: copilul meu se pricepe la calculatoare și la jocuri pe calculator mai bine decât mine … atunci să ști că ceva NU este în regulă!

 

noriel.ro