vivre.ro

Când urmează să apară copilul meu?

 

În general, copilul tău va veni pe lume la sfârşitul celei de a 40-a săptămâni de sarcină, nu mai puţin. În acest stadiu, placenta începe să îmbătrânească, producând modificări în hormonii mamei, care declanşează contracţii.

Dar în obstetrică există, practic, o excepţie la fiecare regulă! De fapt, numai 4% din copii se nasc la data calculată. Unii sunt foarte grăbiţi şi apar cu o săptămână mai devreme. Alţii se simt atât de bine în uter, încât lasă lumea să-i mai aştepte câteva zile.

Aceste variaţii sunt perfect normale şi nu constituie motiv de îngrijorare. Fii, aşadar, pregătită ca naşterea să se producă în orice moment.

 

Ce să-ţi pregăteşti pentru spital ?

 

Începi să nu mai fii la fel de organizată. Te gândeşti că bebeluşul poate apărea în orice clipă. Pentru a nu uita ceva. ori, pur şi simplu, pentru a avea o preocupare, te-ai putea duce cu maşina până la spital ca să cronometrezi cât timp îţi ia. Poţi. de asemenea, sa-ţi pregăteşti o geantă cu lucrurile de care vei avea nevoie, cât timp vei sta în spital.

Aceasta ar trebui să conţină: un halat şi papuci, şosete, două sau trei sutiene pentru alăptat, câteva perechi de chiloţi şi articolele obişnuite de toaletă, la-ţi câteva articole de îmbrăcăminte care să nu fie prea strâmte, pentru a le folosi atunci când te întorci acasă.

La spital ţi se vor cere: buletinul de identitate si grupa sanguină.

Geanta pentru bebeluş va trebui să conţină: o bluziţă de corp, o jachetă, scutece, un costumaş întreg, o căciuliţă din bumbac şi un pachet de şerveţele umede.

 

Câteva gânduri despre apropiata naştere

 

«Oare voi fi în stare să aduc copilul pe lume?» «Voi putea suporta durerile?» Vom supravieţui, oare, la naştere, eu şi copilul meu, fără ca sănătatea noastră să aibă de suferit? » Nimeni nu te va putea împiedica să îţi pui astfel de întrebări. Aminteşte-ţi, însă, că Mama Natură pregăteşte cu multă meticulozitate fiecare femeie în perioada în care e gravidă, pentru a face faţă ultimului efort, acela de a naşte. De fapt, aproape 90 la sută din naşteri se produc fără nici un fel de complicaţii!

Dacă se întâmplă ceva, ai încredere în doctorul tău şi aminteşte-ţi că obstetrica modernă a făcut un progres enorm faţă de perioada în care au născut mamele noastre.

Deşi nu există durere comparabilă cu cea din momentul naşterii, multe femei nu solicită calmante în timpul travaliului. Participarea la nişte cursuri prenatale bine organizate, o tehnică corectă de respiraţie şi diferite anestezice, toate la un loc, fac suportabile chiar şi cele mai acute dureri din timpul travaliului. Discută cu ginecologul tău toate argumentele pro şi contra ale variatelor metode existente astăzi.