Îţi poţi păstra aceeaşi siluetă de invidiat şi iarna, fără diete şi regimuri alimentare drastice, ci printr-o combinaţie inteli­gentă de mâncare sănătoasă, mişcare şi gândire pozitivă.

 

depurtat.ro

De ce ne îngrăsăm iarna?

 

Ce poate fi mai relaxant decât să-ţi petreci serile de iarnă sub o plapumă călduroasă, cu o cană de cioco­lată caldă în braţe şi cu o cutie cu biscuiţi delicioşi cu unt la îndemână, vizionând filmul preferat de sezon? Cu siguranţă este una dintre cele mai plăcute moda­lităţi de a-ţi ocupa timpul liber, însă, repetată seară de seară, e posibil să descoperi că ai acumulat, mult prea repede, kilograme nedorite. Cum a fost posibil?

În pri­mul rând, datorită faptului că, într-o oarecare măsură, suntem programaţi genetic să rezistăm temperaturilor scăzute acumulând depozite de ţesut adipos. Apoi, un rol important îl joacă şi creşterea nivelului de melatonină, hormonul care ne asigură un somn liniştit şi un apetit puternic. Aşa se explică senzaţia de foame mai accentuată faţă de lunile de vară, urmată de dorinţa de a dormi. Câteva reguli de organizare a timpului te pot ajuta să-ţi menţii greutatea sub control: schimbă-ţi ora de somn (cu cât stai mai târziu, cu atât creşte şi dorin­ţa de-a mânca), foloseşte cât mai puţine surse de lu­mină artificială, aleargă 30 de minute, programează-ţi alimentaţia după un program bine definit, cu trei mese pe zi şi două gustări, la ore fixe. Aceste activităţi te vor ajuta să treci cu bine şi peste stările de nervozitate specifice depresiilor afective sezoniere, declanşate în principal de lipsa luminii.

 

Vitamina D în minus, kilograme în plus

 

Lipsa exerciţiilor fizice şi consumul alimentelor nesănătoase sunt principalele motive pentru care oa­menii se îngraşă – asta ştim cu toţii. Cu toate acestea, studii recente arată că şi nivelul de vitamina D din or­ganism influenţează greutatea. Lipsa luminii soarelui determină şi un nivel scăzut de vitamina D din orga­nism, care, la rândul lui, duce la acumularea grăsimii, prin urmare asigură-te că nu ai o astfel de carenţă.

 

Dieta echilibrată

 

Auzim în permanenţă vorbindu-se despre urmarea unei diete echilibrate, însă ce presupune aceasta de fapt? O hrană echilibrată caloric, cu alimente din toa­te cele patru grupe (proteine, carbohidraţi, salate şi legume cu amidon şi fructe), susţinută de o gândire pozitivă şi de odihnă suficientă, pentru ca organismul să-şi reîncarce bateriile şi să aibă un metabolism echilibrat. „Secretul” unei diete corecte constă în cantitatea şi frecvenţa cu care consumăm anumite tipuri de alimente, şi nu în reducerea completă a acestora din alimentaţie. Supele de legume sunt un ajutor important pentru menţinerea unui metabolism echilibrat, aşa că, o dată la două zile, sunt bine-venite, mai ales când acestea conţin ciuperci, ghimbir sau varză.

Nu sări peste micul dejun, o masă cu rol important în stimularea digestiei, dar evită pateurile, plăcintele, foitajele, care nu fac decât să stocheze rapid kilogramele în plus.

 

Hidratează-te corespunzător

 

Hidratarea nu este importantă doar vara, ci şi în sezo­nul rece. Este esenţial să consumi băuturi calde, care să îţi menţină temperatura corpului la cote normale, dar fereşte-te de cele bogate în calorii (ciocolata caldă sau cafeaua cu frişcă conţin peste 350 de calorii). Orientează-te spre ceaiuri din plante, cafea simplă sau lapte degresat.

Detoxifică-ţi organismul

 

Iarna nu ar trebui să lipsească din meniu alimentele detoxifiante, care ajută la buna funcţionare a ficatului, intensifică circulaţia sangvină, reduc inflamaţiile şi re­fac depozitele de minerale, adică: varza de Bruxelles, conopida, boabele de muştar, usturoiul şi ghimbirul proaspăt. Dacă obişnuieşti să posteşti, ţine cont de acel echilibru menţionat mai devreme. Postul în­seamnă renunţarea ia proteinele de origine animală, ceea ce presupune că proteinele vegetale ar trebui să fie în cantităţi mai mari. Le poţi procura din soia, pâine de secară, fulgi de ovăz, mazăre, fasole, linte, măsline, caise sau struguri, din care poţi face reţete delicioase. Evită combinaţiile dintre pâine şi cartofi, orez, paste sau fasole uscată şi nu mânca fructele ca desert. După terminarea postului, asigură-te că există o perioadă de tranziţie spre alimentaţia cu proteine animale.

 

Sport, în fiecare zi

 

Când nu poţi merge la sală sau nu poţi face jogging, gândeşte-te că şi activităţile casnice realizate cu spor te ajută să te menţii în formă. Prin urmare, nu amâna măturatul, împerecheatul, despachetatul, spălatul pe jos, curăţenia generală, datul zăpezii din faţa casei, grădinăritul.

noriel.ro