fashiondays.ro

În cursul lunii august 2012 a demarat programul Ministerului Sănătății de screening pentru cancerul de col uterin. Programul pilot s-a extins apoi începând din septembrie la nivel național și se va desfășura pe o perioada de 5 ani. Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 si 64 de ani, care nu sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, vor putea sa beneficieze gratuit de facilitatea oferită de Ministerul Sănătății pentru depistarea acestei boli. Femeile care doresc să beneficieze de screening-ul gratuit se vor prezenta la medicul de familie, care va elibera un formular pentru înscrierea în program. Mai departe, pacientele se vor programa la centrul de recoltare, rezultatul testului fiind apoi trimis la medicul de familie.

Până în decembrie 2012, aproximativ 40.000 de femei au fost testate, gratuit, în primele 3 luni de la debutul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, anunță Ministerul Sănătății.

Cele mai multe testări Babeş -Papanicolau, aproximativ 20 000, au fost realizate în unităţile sanitare din vestul, sud-vestul şi nord –vestul ţării. De asemenea, în unităţile din judeţele din centrul ţării au fost executate în jur de 8000 de testări.

“Este un început bun pentru acest program. Ne bucură faptul că femeile sunt receptive şi vor să participle, chiar dacă prezenţa medicilor de famile este încă redusă. Încurajăm femeile ca şi anul viitor să participle la testări. Un rezultat pozitiv nu înseamna cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care îţi pot salva viaţa. România are cea mai mare rată de de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Reamintim că, începând din 1 septembrie a.c., Ministerul Sănătăţii a lansat Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit. În cadrul acestuia, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş –Papanicolau

Programul MS este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de 5 ani. Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de 9 unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi”Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.

Paşii urmaţi de pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie. Nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri şi la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani dacă la ultimele 3 examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.

Despre program:

Scop si Obiective

Scopurile programului  sunt prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin şi întărirea capacităţii sistemului de sănătate pentru controlul şi combaterea cancerului de col uterin la nivel naţional.

Obiectivul principal al programului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice prin cancer de col uterin.

Obiectivele specifice sunt:

a)  depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;

b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;

c)  creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Pentru indeplinirea acestor obiective programul oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă 25-64 ani pe o perioadă de 5 ani.

Screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a populatiei feminine.Vor fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absență congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.