Cand începe diversificarea alimentaţiei, laptele ideal pentru cel mic rămâne tot cel matern! Dacă alăptarea nu este posibilă, soluţia este laptele- formulă. Se va recurge la acesta în cazul în care împrejurările o cer sau părinţii au decis să renunţe la laptele mamei.
Fără lapte de vacă la bebeluşi!
În niciun caz nu i se va da copilului lapte de vacă! Laptele de vacă este corespunzător nevoilor de creştere ale viţelului nu ale copilului! Acesta are un conţinut foarte mare de sare, care depăşeşte posibilităţile funcţionale ale rinichiului copilului. În plus, pe lângă specificitatea improprie omului, proteinele din laptele de vacă sunt într-o proporţie nepotrivită nevoilor de creştere ale copilaşului. Laptele de vacă conţine o cantitate mică de fier, care şi acesta este greu absorbabil. Este sărac şi în vitamina C, din aceasta pierzându-se o parte importantă în timpul prelucrării termice. Unii vor spune că au crescut multe generaţii cu lapte de vacă… Cei care gândesc astfel nu-şi mai amintesc de numărul foarte mare de sugari care nu apucau vârsta de un an, pentru că se îmbolnăveau grav, inclusiv de sângerări ale intestinelor, de diaree severă şi prelungită, determinate şi de consumul laptelui de vacă.
Nici laptele de capră nu este bun la bebeluşi
Un alt lapte de evitat este cel de capră. Copiii mici alimentaţi cu acest tip de lapte fac o formă gravă de anemie, din cauza lipsei acidului folie, dar şi a concentraţiei scăzute de fier din compoziţia lui.
Cum alegem laptele formula ?
La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm un asemenea produs? În primul rând, la informaţiile de pe etichetă. Producătorul trebuie să specifice pentru ce vârstă este potrivit acel lapte, în acest caz, pe ambalaj trebuie să apară menţiunea „peste şase luni” sau „lapte de continuare”. De asemenea, acestea ar trebui să îndeplinească o serie de criterii importante:
- între proteine să predomine talbumina şi nu caseina;
- să nu conţină zahăr, gluten, arome artificiale;
- lactoza să fie unicul glucid (atenţie însă să nu prezintă simptome de intoleranţă la lactoză);
- grăsimile să fie de origine vegetală şi uşor de digerat;
- unele formule (din ce în ce mai multe) au în compoziţie un prebiotic.
- foarte mulţi părinţi căută acum preparatele certificate „bio” şi fac foarte bine: formulele de lapte sunt fabricate din lapte de vaci crescute cât mai sănătos posibil, adică nu au primit medicamente şi nici hormoni de îngrăşare, au păscut pe nişte păşuni protejate.
O cănuţă drăguţă
Pentru crearea unor obiceiuri alimentare bune, i-ar fi de folos celui mic să înveţe să bea cu cana. La început, pe la 6-7 luni, părintele îi va ţine cana, îl va stimula să soarbă puţin câte puţin. Exemplul personal al mamei, tatălui, al fraţilor mai mari care beau cu cana în faţa lui este deosebit de util – copilul învaţă prin imitare. Cana poate fi una obişnuită, dar din plastic gros, ca să evităm pericolul de spargere şi rănire cu cioburi. Acum există şi căni cu supapă anticurgere, unele cu două mânere, mai uşor de manevrat de către micuţ. Astfel de căni nu fac risipă de lapte nici chiar atunci când sunt scapate pe jos.
În caz de nedumeriri, îndoieli, curiozităţi, părinţii trebuie să se consulte cu medicul copilului!
Reguli de urmat
Laptele formulă se oferă copilaşului la cererea acestuia, ca şi sânul sau laptele de început, având grijă ca pe măsură ce diversificarea alimentaţiei progresează, cantitatea de lapte să scadă astfel încât pe la 11-12 luni, sugarul să primească 500-600ml în 24 ore.
Trebuie să daţi dovadă de multă răbdare, întrucât unii copii acceptă greu sau chiar refuză laptele de continuare, deoarece acesta are alt gust decât formula de început. În astfel de situaţii, se poate renunţa la această schimbare şi, timp de câteva săptămâni ori chiar luni, cel mic să primească laptele cu care era obişnuit. Să nu uităm că perioada de începere a diversificării alimentaţiei şi de schimbare a formulei de lapte coincide adesea cu apariţia primilor dinţi. Prin urmare, copilul e indispus şi îi mia scade pofta de mâncare.
Nu acceptaţi ca somnul să înceapă şi chiar să continue cu biberonul în gură. Este o condiţie care favorizează apariţia cariei de biberon care este dureroasă şi foarte deranjantă.
Dacă micuţul are alergie la proteina laptelul de vacă, nu pierdeţi timpul încercând laptele de capră sau de soia! Alergia apare în curând şi la acestea. Treceţi fără ezitare la formule speciale, bineînţeles dacă nu vă puteţi întoarce cu niciun chip la alăptare!.
Ştiaţi că?
Statele a căror populaţie consumă o mare cantitate de lapte şi produse lactate au şi mulţi laureaţi ai premiilor Nobel, sugerează autorii unui articol publicat în revista ‘Practical Neurology’ şi preluat miercuri de publicaţia digitală spaniolă ABC. Astfel, după ce s-au analizat datele furnizate în anul 2007 de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, în care se arată consumul de lapte pe cap de locuitor în 22 de ţări, s-a descoperit existenţa acestei corelaţii. Suedia are cel mai mare consum de lapte pe cap de locuitor, de 340 de litri pe an, şi este şi ţara cu cel mai mare număr de câştigători ai premiului Nobel, numărând 33 de laureaţi de-a lungul istoriei, deşi tot ea găzduieşte Comitetul Nobel, lucru ce poate stârni suspiciunea unui element de parţialitate. De asemenea, Elveţia, cu 32 de premii Nobel, înregistrează un consum de 300 de litri de lapte pe cap de locuitor. La cealaltă extremă se situează China, cu cel mai mic număr de premii Nobel şi în acelaşi timp cu cel mai redus consum de lapte, de numai 25 de litri pe cap de locuitor în fiecare an.
Un studiu elaborat de secţia de neurologie a spitalului britanic Gloucester Royal Hospital şi publicat anul trecut de cotidianul New England of Medicine menţionează existenţa unei corelaţii semnificative între consumul de ciocolată al unei naţiuni şi numărul de premii Nobel, enunţând ipoteza că flavonoidele din ciocolată determină creşterea capacităţii cerebrale, ciocolata combinându-se frecvent cu laptele.
Alţi cercetători cred că această bizară corelaţie se datorează faptului că laptele este bogat în vitamina D, ceea ce ar putea mări forţa creierului. ‘Aşadar, pentru a creşte şansele de a câştiga premii Nobel, trebuie să mâncăm mai multă ciocolată, dar probabil şi să bem mai mult lapte’ concluzionează autorii studiului britanic.