fashiondays.ro

Expoziţie Fraţii Grimm la Biblioteca Naţională

19 octombrie – 6 noiembrie 2012

Cu prilejul aniversării a 200 de ani de la apariţia primei cărţi de poveşti a Fraţilor Grimm, Goethe-Institut din Bucureşti organizează, în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2012, la Biblioteca Naţională a României, expoziţia Lumea basmelor – Märchenwelten. Astfel, după un turneu prin Europa, America, Africa, America de Sud şi iarăşi Europa, expoziţia ajunge şi la Bucureşti.

 

Cu prilejul aniversării a 200 de ani de la apariţia primei cărţi de poveşti a Fraţilor Grimm, Goethe-Institut din Bucureşti organizează, în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2012, la Biblioteca Naţională a României, expoziţia Lumea basmelor – Märchenwelten. Desfăşurat sub devizele Basmele sunt universale, Basmele fascinează, evenimentul îşi propune să orienteze atenţia copiilor spre lectură, să-i introducă în lumea mirifică a basmului. Lumea basmelor – Märchenwelten face parte dintr-o serie mai amplă, dedicată aniversării a 200 de ani de la prima carte de poveşti a Fraţilor Jacob şi Wilhelm Grimm – Kinder und Hausmärchen (Poveşti pentru copii).

 

Concepută ca o colecţie de basme (ce includea Regele broscoi, Frumoasa adormită şi Hänsel şi Gretel), cartea a fost tradusă în 160 de limbi şi este considerată, după Biblia lui Martin Luther, cea mai cunoscută şi mai răspândită operă literară de limbă germană. Din 2005, cartea face parte din patrimoniul UNESCO.

 

Organizată sub forma unor insule interactive ce sugerează o pădure fantastică, expoziţia prezintă principalele şapte teme din basmele Fraţilor Grimm: Eroina, Eroul, Răul, Animalele, Înfricoşătorul Grimm, Magia, Sarcini şi Probe. Cu ajutorul elementelor auditive, vizuale şi interactive, copiii vor putea descoperi poveştile şi personajele mult îndrăgite: Cenuşăreasa, Scufiţa Roşie, Albă-ca-Zăpada, în total 21 de poveşti. Mai mult, vor putea scrie câteva rânduri dintr-o poveste deja începută! Vor avea la dispoziţie un iPAD, imaginaţia lor fiind astfel pusă la încercare pentru ca, la finalul turneului, să aflăm şi finalul poveştii. Va fi o poveste care să reflecte lumea în care trăim, aşa cum o văd copiii noştri, visele, speranţele şi temerile noastre, indiferent de ţara de unde venim – cea mai bună dovadă că basmele sunt universale şi că ne fascinează şi acum, chiar dacă unele lucruri s-au mai schimbat…

 

Şi tocmai pentru a ilustra actualitatea basmelor Fraţilor Grimm, expoziţia conţine multe referinţe la lumea de azi, la poveştile moderne – Mama vitregă se „reîncarnează” în personajul jucat de Meryl Streep în celebrul film Diavolul se îmbracă de la Prada, poţiunile magice sunt înlocuite cu cremele anti aging, în timp ce Prinţul cel viteaz şi frumos devine Luke Skywalker, din Star Wars.

Expoziţia „Lumea basmelor – Märchenwelten” poate fi vizitată la Biblioteca Naţională a României, B-dul Unirii 22, Mezanin – Ludotecă, de luni până vineri, între orele 10.00-18.00. Accesul este liber.

citeşte şi despre basmele pentru copii