Donația reprezintă un cadou dat de un individ sau de o societate, de regulă pentru scopuri caritabile sau pentru a susține o anumită cauză. Formele donației sunt diverse, oferirea de bani, servicii, bunuri folosite sau noi incluzând îmbrăcăminte, jucării, mâncare sau obiecte ce aduc receptorului un ajutor de regulă material. Alte forme de donații pot fi ajutoare medicale sau pentru dezvoltare. Se consideră donație și ajutorul oferit în regim de voluntariat (de exemplu timpul unui voluntar, cunoștințele și organizarea acestuia)

Donarea de bani are avantajele ei, sume mici strânse de la mai multe persoane pot face diferența. De exemplu cu 5 lei pe lună (echivalentul unei înghețate) pot fi asigurate rechizitele școale pentru un copil timp de o lună, cu 10 lei (echivalentul unei cafele în oraș) se poate asigura o masă caldă pentru un copil, cu 25 lei echivalentul un bilet de cinema de exemplu un copil cu o dizabilitate poate beneficia de 3 ședințe de kineto-terapie, 50 lei (un prânz la un restaurant) reprezintă 5 zile de ajutor la teme pentru un copil aflat în riscul abandonului școlar, 100 de lei reprezintă o lună de educație, socializare și pregătire profesională pentru un tată cu dizabilitate sau o lună de consiliere și educație parentală pentru o mamă singură, 300-400 lei reprezintă costul unui curs de calificare în diverse meserii pentru un părinte, șansa unui loc de muncă și de a își putea susține familia.

UPDATE (25.02.2013): Mulţumim celor ce ne-au recomandat Asociatia Sansa Ta, multumim Alinei, al cărei mesaj ne-a făcut să facem primul pas, mulţumim Aurei, pentru talentul inegalabil de a aşterne gânduri şi idei în scris. Vedeţi aici de ce: Susţinem Asociaţia Şansa Ta – Donează!

Scopul acestui demers supermamici.ro nu este de a strânge fonduri bănești, pentru acest tip de donații puteți găsi o multitudine de organizaţii recunoscute și cu realizări transparente care au făcut şi au forţa de a face diferența (ca un scurt exemplu United Way Romania sau Unicef România)

Donează o jucărie folosită dar funcțională, un articol de îmbrăcăminte ce nu îi mai vine copilului tău, o pereche de pantofiori sau sandale, transmite o parte din bucuria copilului tău și altui copil.

Hăinuțe și încălțăminte

Dacă vrei să donezi ceva pentru copii, primul loc spre care trebuie sa te indrepti este dulapul micuțului, unde poți găsi haine ce acesta nu le mai folosește sau nu îi mai vin: maiouri, tricouri, pantaloni, jachete de sezon, treninguri, pulovere, rochițe și fustițe, încălțăminte, căciulițe.

Toate aceste obiecte trebuie să fie intr-o stare bună, întrucât vor fi repurtate de acel copil sau acei copii cărora viața până în acest moment nu le-a rezervat o cale ușoară. Acestea trebuiesc spălate, lăsate sa se usuce bine, aranjate, împachetate și depozitate într-o cutie, după ce au fost în prealabil introduse într-o pungă bine legată.

Jucării

Copiii primesc foarte multe jucării, iar majoritatea acestora dupa o perioadă de timp nu se vor mai simţi atraşi, este normal să fie aşa pe parcursul dezvoltării lor. Se vor orienta către jucariile ce le vor satisface noile cerințe ale vârstei, prin urmare jucăriile vechi ajung sa fie depozitate sub pat, în cutii, în balcon, garaj, boxă sau chiar trimise “undeva la țară”, și ulterior vom uita utilitatea acestora urmând să ajungă la gunoi . Dacă nu ați sortat deja aceste jucarii, sortează alături de cel mic jucăriile încă funcționale pe care le vei dona unor copii mai puțin avantajați. Această activitate este și o metodă foarte bună de a dezvolta în paleta de sentimente a copilului simpatia, empatia, dorința de a ajuta copii mai săraci. Și atunci când vei face donația, dacă o veți face personal și nu veți apela la serviciile unor intermediari, ia-l și pe cel mic cu tine, pentru a simți bucuria celui care, pentru o clipă, va fi în al nouălea cer.

Obiecte de uz casnic pentru copii

Pe măsură ce micuțul sau micuța dvs. creste, anumite obiecte ce le-ați cumpîrat de-a lungul timpului, cu sacrificii sau nu, ajung să nu mai fie folositoare. Daca aveți o cădiță de bebeluș, un ansamblu gen activitot, un baldachin, un carusel muzical de la patuțul copilului, sau chiar pătuțul acestuia, obiecte ce au o durată de folosințî sau uzură mult mai mare decat perioada de folosință, puteți fi siguri că ar reprezenta o bucurie atât pentru alți micuți cât și pentru cei în îngrijirea cărora se află.

Alte obiecte ce pot fi folositoare altora: o oliță sau un reductor de wc, un port-bebe, un sterilizator de biberoane, tacâmuri și recipiente din plastic pentru masa copiilor, un scăunel, o măsuță de luat masa și de ce nu o tricicletă, o bicicletă, role sau un cărucior. Orice v-a fost folositor în ingrijirea celui mic și se află în stare bună, poate fi de ajutor altui copil sau parinte.

Dacă ați donat deja marea majoritate a articolelor ce de-a lungul timpului au facut viata mai frumoasa familiei dvs., poate puteți dona o parte din timpul dvs. prin participarea la activități filantropice pentru copii. Chiar și simple sugestii referitoare la persoanele ce au nevoie de ajutor ne sunt folositoare.

Sperăm să începem acest proiect şi vom fi cât mai transparenți cu putință. Ne adresăm caselor de copii, familiilor fără posibilități materiale sau societăților de ajutorare cu notorietate.