fashiondays.ro

Se vorbește mult despre handmade, din prisma ideii de produs: materiale incluse, ore de lucru, promovare, preț, etc… Totuși, de multe ori, constat că oamenii nu știu absolut deloc cu ce “se mănâncă” curentul handmade. De multe ori este asociat cu artizanatul tradițional, alte dăți, oamenii, uimiți de finețea lucrărilor nu cred că obiectul pe care îl au în mână este altceva decât rezultatul lucrului unei mașinării scumpe și precise.

Handmade se diferențiază de artizanatul tradițional prin faptul că accentul nu cade, asa cum eram obișnuiți, pe modele,  elemente tradiționale, care să aparțină unei singure culturi sau unei singure zone.  În handmade, accentul cade pe CREATOR.
El este cel care decide ce să lucreze, ce elemente sa includă în proiect, ce tehnici  să folosească pentru a duce la final o idee pe care de multe ori nici nu o poate contura de la început în detaliu, o idee care se modifică și se dezvoltă odata cu creatorul, pentru că îi pune în față o problemă și îl silește (într-un mod placut) să îi găsească rezolvare. De aceea se consideră că produsele handmade au în ele o parte din sufletul acestuia. Ele sunt rezultatul experienței, a dorinței de explorare, al  curajului de a încerca lucruri noi și de a fi altfel decât ceilalți.

Obiectele handmade sunt felul în care creatorul iși aduce contribuția la dezvoltarea lumii. El își pune la lucru imaginația, caută noi metode prin care să își exprime sentimentele, visele și felul său de a vedea lumea, iar în final ajunge la randul lui să inspire dezvoltarea altor persoane, care gasesc în munca lui o recreere a sentimentelor lor, sau chiar un punct de plecare pentru un nou proiect.

Handmade este efectul individual al globalizării. Inspirația este lumea întreaga, care trece prin filtrul gândirii și imaginației unui creator și care se concretizează într-un obiect special, de multe ori, unic în lume. Acest rezultat va pune în valoare o singură persoană, specială, care își dorește diferențierea față de cei din jur.

Detaliind: de cele mai multe ori , creatorul de handmade, nu este licențiat în arta, el merge pe principiul că nu este nevoie de diploma în arte pentru a avea imaginație și idei , și astfel, studiază din PASIUNE și păstrează doar elementele și materialele care sunt apropiate de sufletul lui, fără a-și încorseta  gândirea în niște tipare predefinite. El este autodidact și folosește intens internetul pentru a căuta modalități de exprimare a ideilor sale astfel că nu este imposibil să găsești în lucrările lui elemente specifice unei zone combinate cu elemente specifice unei zone din celălalt capăt al Pământului, dar care, împreună, dau o aură specială produsului final. Pasiunea este motorul activității și în 90% din cazuri, creatorul nu ar realiza un obiect pe care el nu l-ar folosi, o bijuterie pe care el nu ar purta-o.  În unele cazuri, despărțirea de obiectul  căruia i-a dedicat atâta pasiune și dragoste, este percepută ca o ruptură emoțională, alinată poate, doar de idea că persoana care va deține obiectul respectiv  îl va aprecia la adevărata lui valoare.

De aceea, când treceți pe lângă produsele lucrate manual, nu vă sfiiți să intrebați care este povestea din spatele obiectului pe care îl vedeti , fie că este bijuterie, fie că este tablou, cutie pictată sau obiect de mobilier realizat manual. Veți vedea că adevărații creatori vor avea o plăcere deosebită să vă povestească  despre idea de la care a plecat minunăția pe care o aveți în fața ochilor. Va fi o experiență pe care nu o veți  regăsi în magazinele “de firmă”.

Cătălina Popa,

bijuteriihandmade.com