Pentru baia bebeluşului

 

depurtat.ro
Cădiţa pentru baie

Există o multitudine de variante, unele cu fundul normal iar altele care au un suport din plastic special pentru a-l sprijini pe bebeluş. Ai grijă să fie dintr-un material plastic de calitate ca să nu se deterioreze în timp. Unele cădiţe sunt făcute astfel încat să poată fi ataşate căzii pentru adulţi. Dacă nu cumperi aşa ceva, poţi opta pentru un suport pliabil special pentru cadiţă care are o înălţime confortabilă. Astfel, îi poţi face băiţa oriunde şi îţi vei menaja şi spatele.

 

Şezlongul pentru baiţă

Este un suport din bumbac care se pune în cădiţă şi îi sprijină foarte bine capşorul pe care încă nu şi-l poate ţine singur. Este util atât bebeluşului cât şi mămicii. Pentru că este  uşor înclinat, bebeluşului nu îi va intra apa în urechi. Baiţa va fi o plăcere în fiecare zi.

 

Scaunelul de cadă şi Scăunelul de baie

Scăunelul de cadă se foloseşte după vârsta de 7 luni când bebeluşul stă singur în funduleţ. Se fixează pe cadă cu ajutorul unor ventuze. Copilul stă comod în el iar tu vei avea ambele mâini libere să îl speli şi să te joci cu el. Scăunelul de baie este absolut necesar atunci când micuţul poate sta în picioare şi are o greutate la care spălatul pe mâini implică un efort mai mare. Acesta va fi folosit de copil mai mulţi ani, de la vârsta de 3 ani acesta putându-l lua cu sine la baie pentru a ajunge la chiuvetă. Aveţi grijă să fie rezistent, să fie testat din punct de vedere al normelor de siguranţă, uşor de curăţat întrucât micuţul îl va folosi şi în joaca de zi cu zi. Le puteţi găsi la IKEA şi sunt foarte practice.

 

Recipient pentru scutece murdare

Unii parinţi folosesc un coș de gunoi simplu sau un alt recipient pentru scutecele murdare. Alții preferă să folosească o găleată special construită pentru a elimina mirosul şi pentru a izola mizeria. Veți utiliza un asemenea coș de gunoi pentru scutece murdare de la o zi până când copilul dumneavoastră va fi instruit pentru oliță.

Termometrul de baie

Există mai multe variante, toate sub forma de animalute, viu colorate, placute la atingere, plutitoare si numai bune de jucarii. Indica temperatura optima a apei de baie.
2 prosoape cu colţ şi cu glugă din bumbac, moi şi plăcute la atingere.

Tot pentru baie veţi avea nevoie şi de: forfecuţă de unghii specială pentru bebeluşi, un feon pentru uscat, prosoape de baie cu glugă, bețișoare de urechi obligatoriu cu opritor

 

Ce trebuie să mai cumperi?

 

Cântar pentru bebeluşi

Ca să iţi dai seama dacă bebeluşul tău ia suficient în greutate, cântăreşte-l o dată pe saptămână în primele 2-3 luni şi apoi de 2 ori pe lună. Poţi face asta şi la cabinetul doctorului pediatru dar cel mai bine ar fi să îţi cumperi un cântar electronic pentru bebeluş. Cel mai util este cântarul electronic pentru că măsoară precis greutatea bebeluşului chiar şi atunci când el se mişcă. Nu încercaţi « proba suptului » , adică cântărirea înainte şi după fiecare masă pe durata întregii zile, întrucât nu veţi face altceva decât să vă stresaţi că nu manancă suficient, că nu ia în greutate suficient etc. Cântărirea o dată pe săptămână este suficientă şi recomandată de toţi pediatrii.

 

Pompa pentru sân

După naştere, este posibil ca secreţia lactată să nu se fi pornit suficient. Foloseşte încă din maternitate o pompă de sân. Există două variante, pompa pentru sân electrică (mai eficace şi mai usor de folosit) şi pompa manuală care însă cere mai mult efort din partea mamei şi sânii nu se golesc la fel de bine ca şi cu cea electrică. Însă avantajul ei este preţul mai mic. Dacă bebeluşul este leneş şi nu goleşte sânii la fiecare masa, foloseşte pompa de sân. După fiecare masă goleşte-i complet pentru că astfel stimulezi secreţia lactată. După o perioadă de timp (1-2 luni) secreţia lactată se reglează singură în funcţie de necesităţile bebeluşului. Dacă ai mai mult lapte decât are nevoie bebeluşul, goleşte sânii după fiecare masă cu ajutorul pompei şi pune-l în recipiente speciale în congelator. Poate fi folosit în curs de 2 luni după congelare. Va fi de real folos dacă cumva lactaţia ta scade. Decât să îi dai lapte praf, mai bine îi dai lapte matern congelat.

 

Aparatul pentru aerosoli – Nebulizator

Pe parcursul primilor ani din viaţa copilului, cu siguranţă vă va fi recomandat de către pediatru un asemenea aparat inhalator, pentru a trata simplele răceli sau diferitele bronşite. Avantajul acestor aparate este că medicamentul ajunge direct în plămâni fără ca micuţul să fie nevoit să înghită siropuri, de cele mai multe ori acestea având un gust destul de neplăcut. Aerosolii sunt folosiţi de mult timp pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii, sub diferite forme (nebulizare, inhalatoare presurizate sau cu pulbere uscată) cele mai indicate şi uşor de folosit acasă fiind nebulizatoarele datorită faptului că pot folosi doze optime de medicaţie şi permit mixarea soluţiilor. Ele pot fi folosite cu respiraţie normala, fără a necesita o tehnică specială, fără coordonare, administrarea medicaţiei inhalatorii cu nebulizatorul făcându-se prin inhalarea soluţiei cu ajutorul unei măşti nazale de cauciuc. Se poate face si în timpul somnului, mai ales la copii, depunerea de aerosoli fiind mai mare la un copil ,,adormit”. Recomandăm aceste aparate pentru aerosoli, de la Laica, Beurer, Lanaform sau Nuvita. Le gasiti pe toate, aici.

 

Pentru năsucul bebelușului (despre aspiratorul nazal)

Pentru mucisorii bebelusuluiBebelușii nu pot să își sufle singuri nasul și au nevoie de ajutor din partea părinților. Secrețiile nazale, mucișorii, îngreunează respirația și pot duce la complicații grave pentru bebeluș, cum ar fi otita și sinuzita, de aceea năsucul trebuie curățat bine și în mod constant. Nou născuții de altfel, nu vor putea nici mânca și nici să doarmă dacă nasul le este înfundat. În situațiile în care pompița de nas standard nu este eficientă, iar blocarea nasului poate duce la alte complicații și la un disconfort mărit, este indicată utilizarea aspiratorului nazal (batista bebelusului). Nu trebuie să te îngrijorezi că puterea aspiratorului va răni năsucul puiul tău, deoarece instrumentul își reglează automat puterea de aspirare. Mai mult decât atât vei putea aspira și mucozitățile situate mai adanc în nas. Folosirea aspiratorului nazal nu este dureroasă pentru copil și nu este nici neplacută, însa cel mic se poate speria de sunetul aspiratorului. Unora le este teamă la început, dar mai tarziu se obișnuiesc, alții vor dori chiar să îl folosească singuri. Cel mai indicat este ca acest dispozitiv sa fie folosit numai în prezenta și sub observația parintelui chiar dacă instrumentul nu are contraindicații sau reacții secundare. În cazul în care aveți vreun dubiu, cereți sfatul pediatrului dvs.

 

Mai trebuie ceva? Sigur! Și acestea sunt doar o parte … 

Rame pentru primele poze (atenţie le veţi împărţi la rude ca bomboanele de Crăciun), soluţii de dezinfectat (dar nu spirt), ser fiziologic, pansamente, leucoplast şi plasturi, comprese sterile (gen tifon) pentru ştergerea ochişorilor sau a altor zone (nu folosiţi vata căci lasă firişoare), termometre de corp (de preferat digital, un set de 3 termometre: digital tip suzetă, termometru pediatric cu vârf flexibil şi un termometru pentru apa din cădiţă găsiţi aici: Kitt 3 Termometre digitale), şi pentru camera copilului, biberoane de diferite mărimi şi forme (recomandate cele de 300ml), perii de spălat biberoanele, tetine, suzete, perii de păr, tacâmuri pentru bebe: linguriţă, pahar, cană, o mică trusă de prim ajutor, o agendă telefonică specială cu numerele de telefon numerele de telefon ale pediatrului, medicului de familie, spitalului la care sunteţi arondaţi, a 2-3 prieteni foarte buni care te pot ajuta în orice moment în caz de nevoie (sfaturi sau un drum rapid către spital). Agenda este bine să o păstraţi la îndemână, lângă telefon.

Vă invităm să citiţi şi acest articol: online shopping pentru copii şi să vizitaţi site-urile online BebeBliss, BestKids sau Nichidiuta.

noriel.ro