Oriunde posibil, începând cu încercările de reproducere a primelor cuvinte, jucați-vă cu copilul dvs. jocul culorilor, numind obiecte din jurul vostru și spunând ce culoare are fiecare obiect. Acest joc îi va dezvolta abilitățile senzoriale, îi va trezi interesul să continue această joacă prin desen și pictură după vârsta de 2 ani, iar mai târziu îl va face pe micuț să aprecieze arta și frumosul.

Jocurile prin care li se cer copiilor să unească diferite obiecte cu culoarea reprezentativă sau cărțile de colorat sunt de asemenea preferatele copiilor dar și un mijloc de a îi învăța atât semnificația culorilor, această semnificație fiind prezentă și în modalitatea de a exprima sau ințelege unele sentimente (bucurie, liniște sau furie) sau simbolistica lucrurilor culoarea fiind o modalitate de a exprima emoții, în special cele greu de exprimat, de aceea deși copiilor le place să cunoască regulile culorilor (cerul este tot timpul albastru, soarele galben, roșu cu galben devine portocaliu, prin diluare culorile devin mai pale, etc) le place să folosească culorile într-un mod ne-ortodox spre a își exprima sentimentele, independența sau încrederea în ei înșiși. De altfel, aceia dintre ei ce și-au ales culorile preferate la momentul renovării camerei lor, tind să fie mai încrezători și mai independenți.

depurtat.ro

Mai multe studii relevă faptul că începând de la vârsta de 4 luni bebelușii încep să perceapă culorile, însă această percepere nu este completă, nu pot deosebi nuanțele ci doar culorile luminoase și puternice.

Pe măsură ce copiii cresc devin din ce în ce mai atrași de culoare și de ceea ce reprezintă aceasta. Fetițele au de exemplu o atracție spre alte culori decât băieții, băieții pot încep să își proclame apartenența la un club sportiv și la ale sale culori reprezentantive, și împreună încep să își aleagă și fructele și legumele în funcție de acestea. Jucăriile ce conțin culori ce își schimbă culoarea în funcție de unghiul de privire, sau cele ce prind culoare dacă sunt udate cu apă, sau strălucesc în întuneric după ce au stat la soare devin foarte atractive, și motiv de laudă printre prieteni.

Adolescenții încep prin vestimentație să își aleagă o paleta mai restrânsă de culori, în jurul căreia hainele lor încep să fie asortate, pregătind terenul pentru alăturarea culorii preferate cu a altor copii, definindu-și astfel apartenența la un grup, la o mișcare la o formație.

noriel.ro