În DEX definiția cuvântului JUCĂRÍE, este 1. Obiect cu care se joacă copiii. ♦ Fig. Persoană sau lucru ajuns la discreția cuiva; păpușă, marionetă. 2. Fig.Lucru neînsemnat; fleac, bagatelă, nimic.

Chiar așa? Jucăriile nu sunt obiecte ce doar amuză copilul ci sunt și unelte pentru dezvoltarea abilităților fizice, mentale și sociale. Primii ani din dezvoltarea copilului sunt cei mai importanți în dezvoltarea intelectuală și socială a acestuia și tocmai de aceea este importantă stimularea acestor abilități de la o vârstă așa de fragedă, iar jucăriile poartă un rol esențial în acest proces. Acestea vor ajuta copiii să descopere lumea din jurul lor, să înțeleagă conceptele primare  și să construiască relații de prietenie cu copiii din jurul lor.

Există o gamă variată de jucării educaționale, unele dintre cele mai simple, altele deosebit de complexe, ce au drept scop stimularea diferite zone ale creierului, de exemplu: simplele forme din lemn dau informații despre geometrie, o minge îi învață să își controleze trupul, cum să prevadă mișcarea unui obiect în spațiu și asta în timp ce socializează cu un alt copil, puzzle-urile deși au un aport mai mic în ceea ce privește explorarea și descoperirea universului înconjurător, încurajează și stimulează memoria prin reconstruirea unei imagini și porțiuni de imagini întipărite în memorie, jocurile si jucariile de construcție. cum ar fi renumitele LEGO de exemplu, dezvoltă încrederea în sine: construind un castel de exemplu, se “construiește” în același timp și încrederea că acest castel va sta în picioare. Iar jucăriile IQ dezvoltă inteligența copilului ( a nu se confunda cu jucariile inteligente, inteligenta fiind o caracteristica a jucariei si nu neaparat a efectului pe care il vor avea asupra copilului).

Jucăriile au o contribuție esențială în procesul de dezvoltare a copiilor. Pentru ca aceștia să se bucure pe deplin de ele, țineți cont de sfaturile și legislația privind siguranța jucăriilor.