După vârsta de 2 ani, poți începe deja să pictezi împreună cu copilul tău. Pentru început, pictează-i mânuța cu acuarele și arată-i ce se întâmplă dacă o lipește pe o foaie. Va fi foarte încântat să vadă o mânuță exact ca a lui, imprimata pe hârtie. Apoi, invață-l să folosească pensula și acuarelele, chiar dacă îți va face foarte mare mizerie.

 

depurtat.ro
Formele picturii

Pictura poate îmbrăca mai multe forme, de la pictura pe o coală de desen, pictura pe pânză în fața unui șevalet, pictura pe sticlă, pe diferite obiecte din lut sau chiar pictura cu ajutorul degetelor și a mânuțelor. Cu toții cunoaștem sclipirea din ochii copiilor în momentul în care trec prin fața unui atelier ad-hoc de pictură, dacă micuții au relative probleme în a socializa când cunosc o persoană nouă, cu o pensulă și culoare în față devin cei mai buni și vechi prieteni.

 

Mod de exprimare și socializare

Copiii sunt atrași de pictură se bucură și se simt bine aruncând pete colorate pe o pagină albă, experimentând și exprimându-și impresiile și sentimentele într-un mod liber. În acelaș timp, jocul și exercițiul picturii îi învață să socializeze, împărțind ustensilele, preluând din capodoperele celorlalți, inventând forme și amestecuri de culoare. Mai mult decat atat, pictura pe fata reprezinta si o activitate cu care ii poti usor trezi atentia copilului. (vezi seturi de pictura, manuale si tutoriale)

 

Pictura, o activitate fizică?

Pictatul oferă copilului posibilitatea de a își dezvolta mai multe abilități fizice, cum ar fi coordinarea ochiului cu a mâinii, îndemânarea abilității motrice chiar și în cazul unor picturi ce se întind pe o suprafață mai mare chiar dezvoltă musculatura copilului.

 

Arta picturii are efecte benefice și în cazul științelor exacte

În timp ce pictează copiii învață și își dezvoltă capacitățile orientării în spațiu, în timp ce combinând diferite forme, lucrând cu linii curbe și drepte, unind diferite puncte cheie ale picturii, lucrând cu volume și suprafețe, cu diferite tipuri de vopseluri ce se combină între ele și cu apă, cu capacitatea acestora de a fi mai diluate sau mai dense iau primul contact cu matematica, trigonometria, fizica și chimia.

 

Autocontrolul

Învățând să coloreze cu linii în primii ani de viață ajută copilul să își dezvoltă autocontrolul. De regulă, când colorează, copiii încep prin a umple formele desenate cu culoare, utilizând mișcări ample și depășind contururi. Pe măsură ce observă acest lucru, încep să își drămuiască mișcările, să fie mai atenți, să lucreze mai încet dar mai curat pentru ca pictura să respecte liniile (regulile) trasate. Învață de asemenea să lucreze mai organizat și să termine lucrul început, să îl termine bine, să aibă grijă la detalii și reguli și asta într-o manieră amuzantă și cel mai important, acest control se induce  fără să își dea seama, inconștient.

 

Mijloc de a primi încredere și recunoștință, de a își dezvolta libertatea și independența

Lăsându-i liberi să își exprime sentimentele și ideile copiii învață încă de la cele mai mici vârste că pot realiza ceva și singuri. Odată capodopera finisată și expusă la loc de cinste pe panoul de la grădiniță, acasă pe pereți (!)  observă sentimentele de bucurie ale părinților și laudele celor ce privesc aceste bijuterii artistice. Sentimentele primite îl vor face să persevereze, să facă din ce în ce mai bine, de a capta atenția celor apropiați printr-o formă de exprimare pozitivă.

 

Dezvoltarea concentrării

Odată începută creația, copilul învață să se focuseze asupra a ceea ce face dezvoltându-și abilitatea de a se concentra și disemina ceea ce este important și ceea ce nu este important în activitatea pe care o face.

noriel.ro