1. Ce faci TU contează!

Copilul vede în tine un model, ceea CE şi CUM faci TU va aplica şi el. Nu reacţiona niciodată la mânie şi întreabă-te cum ai vrea ca copilul tău să reacţioneze mai târziu într-o situaţie similară. Tu eşti eroul lui, pentru a îţi atrage atenţia se va comporta astfel încât să îl observi. Tu eşti profesorul lui, ce îl inveţi nu doar prin cuvinte ci şi prin comportament.

2. Nu există răsfăţat din dragoste!

Răsfăţul nu are legătura cu dragostea, sau mai exact dacă îţi iubeşti mult copilul şi îi arăţi acest lucru, nu înseamnă că îl răsfeţi. Comportamentul negativ al copilului ca urmare al răsfăţului nu este datorat oferirii de iubireci o consecinţă a înlocuirii iubirii cu alte lucruri: răsplată sau indulgenţă disproporţionată, aşteptări mai puţine prin coborârea ştachetei, înlocuirea dragostei cu lucruri materiale.

depurtat.ro
3. Fi implicat în viaţa micuţului

Să fi un părinte implicat necesită timp şi multă muncă, şi de cele mai multe ori necesită regândirea şi rearanjarea priorităţilor tale. De multe ori înseamnă sacrificarea a ceea ce vrei tu să faci pentru ceea ce copilul tău are nevoie să faci. Fi acolo, atât mental cât şi fizic.

4. Adaptează-ţi comportamentul astfel încât să coincidă cu cel al copilului tău.

Ţine ritmul cu dezvoltarea cognitivă şi fizică a copilului tău. Copilul tău este într-o continuă creştere şi dezvoltare, să ţi totodată cont de vârsta şi perioadele ce îi influenţează atât viaţa cât şi comportamentul.

5. Stabileşte şi respectă reguli

Dacă nu vei putea să imprimi comportamentului micuţului tău linia dorită, să îi stabileşti nişte reguli, în momentul în care va creşte îi va fi foarte greu şă îşi schimbe comportomantul şi totodată să poată respecta regulile societăţii din care face parte (la grădiniţă, şcoală, liceu, în general în viaţă). În fiecare moment trebuie să poţi să îţi răspunzi la 3 întrebări esenţiale: Unde este copilul meu? Cu cine este? Ce face ? Aceste reguli ce le va învăţa de la tine, în viitor îi vor influenţa şi modela regulile pe care şi le va pune şi aplica singur.

6. Încurajează-i independenţa!

Stabilirea de reguli ajută copilul tău să îşi dezvolte auto-controlul. Încurajarea independenţei îl vor ajuta să îşi dezvolte capacităţile de a îşi stabili şi urma drumul în viaţă. Pentru a avea succes în viaţă, are nevoie de ambele.

7. Fi consecvent în comportament!

Dacă regulile şi comportamentul tău variază zilnic într-o manieră imprevizibilă, sau dacă aplici regulile intermitent, comportamentul negativ al copilului este vina ta, NU a lui. Cea mai importantă unealtă de disciplină este consecvenţa. Identifică ce nu se poate negocia, iar pe măsură ce autoritatea ta se bazează pe înţelegere şi raşiune şi nu pe putere, cu atât copilul va încerca din ce în ce mai puţin să o pună la încercare. Aplică coerent regulile, copilul tău are nevoie să înveţe că normele sunt importante pentru siguranţa lui şi că acestea nu se schimba de la zi la zi.

8. Evită discplinarea prin forţă!

Părinţii nu ar trebui niciodată să lovească un copil, sub nicio circumstanţă. Copiii loviţi deprind obiceiul de a se bate cu alţi copii şi de a îşi rezolva orice dispută prin forţă brută. Impuneți pedepse ce le puteți apoi respecta. Evitaţi ameninţări, cum ar fi “Dacă stropești când te joci, niciodată nu am să te mai las să te joci din nou în apă.” În schimb, explicați-i că trebuie să se joace astfel încât apa să rămână în cădiță, în cazul în care nu respectă această regulă, opriți acest joc și va continua la o dată ulterioară.

9. Explică-i regulile, deciziile şi ipotezele ce au stat la baza acestora.

Părinţii buni au aşteptări de la modul de viaţă al copiilor lor. În general, părinţii explică prea multe copiilor mici şi prea puţin adolescenţilor. Ceea ce este evident pentru dvs. nu este la fel pentru un copil de 12 ani. El nu are priorităţile, judecata şi experienţa pe care dvs. o aveţi. Creați reguli clare. Copilului dumneavoastră trebuie să îi fie spuse clar regulile și repetate. Arătați-i de ce anume trebuiesc acestea respectate. De exemplu, dacă nu doriţi ca copilul dumneavoastră să vă tragă de păr când îl țineți în brațe, spuneți-i. Dacă vă trage din nou, după ce ia-ți spus că vă doare, nu îl mai țineți în brațe și explicați-i că nu îl puteți ține în brațe pentru că nu doriți să îl lăsați să vă rănească.

10. Tratează-ţi copilul cu respect!

Cel mai bun mod de a fi respectat de către copilul tău este de a îl trata pe el cu respect. Ar trebui să îi dai copilului aceaşi înţelegere, simpatie, compasiune pe care i-ai da-o orişicui. Vorbeşte-i politicos, respectă-i opinia, acordă-i atenţie când vorbeşte cu tine. Încearcă să îl mulţumeşti de fiecare dată, întrucât aşa cum am spus mai sus, copilul tău la rându-i îi va trata pe restul (inclusiv pe tine) aşa cum îl tratezi tu, relaţia ta cu el este baza relaţiei lui cu restul. Creați reguli care dezvoltă stima de sine şi demnitatea copilului și nu îl apostrofați în moduri care fac copilul să aibă o impresie proastă despre el. De exemplu, atunci când încearcă să spună un cuvânt nou şi îl greșește, ajutați-l să spună cuvântul corect și sub nicio formă nu îl certați, batjocori sau să îi spuneți că este un bebeluș.

UPDATE: Am continuat acet articol cu un altul: Manualul părintelui 100 de sfaturi pentru părinţi.

noriel.ro