Eşti însărcinată – felicitări! Ceva minunat începe să se dezvolte în pântecul tău, transformându-se într-un copilaş. Desigur, eşti interesată să afli ce se petrece în pântecul tău, cum se schimbă corpul tău şi cum se pregăteşte pentru naştere. Apar multe întrebări, dar şi unele semne de îngrijorare. Trebuie să faci faţă multor situaţii noi şi neobişnuite. Este, deci, normal să te preocupe dacă toate aceste modificări sunt normale.

Acest articol îşi propune să descrie dezvoltarea copilului tău, în termeni uşor de înţeles. A fost astfel concepută încât să-ţi poată oferi răspunsuri la orice întrebare care s-ar putea ivi la un moment dat, să te protejeze de stres şi să te ajute să cunoşti schimbările normale care se produc în corpul tău.

depurtat.ro

Acest articol nu-şi propune să înlocuiască literatura de specialitate ori sfatul medicului sau al asistentei. Deseori însă, doctorul sau asistenta ta nu au prea mult timp la dispoziţie, întrucât trebuie să examineze şi alte femei. Dacă, la un moment dat, ai unele îndoieli, aşterne-ţi gândurile şi întrebările în acest jurnal şi nu ezita să-i vorbeşti despre ele medicului sau asistentei tale, la următoarea vizită. Eşti întotdeauna pe deplin îndreptăţită să le adresezi întrebări şi chiar trebuie să vorbeşti cu un personal medical calificat despre ceea ce te preocupă, până vei fi mulţumită de răspunsurile primite şi vei fi încredinţată că nu ai de ce să-ţi faci griji. Aceasta e singura cale de a te bucura pe deplin de minunata experienţă de a da naştere unui copil, urmărind derularea sarcinii cu plăcere şi cu încredere.

Cu cele mai bune gânduri,

Dr. BeatMuller

Prima lună de sarcină (săptâmânile 1-4)

Cum se dezvoltă copilul tău?

După ovulaţie, care se produce aproximativ în a 14-a zi de la ciclu, ovulul rămâne capabil a fi fertilizat timp de circa 12 ore. Dacă în decursul acestui scurt interval un spermatozoid al bărbatului reuşeşte să fuzioneze cu ovulul, într-una din trompele uterine, atunci o nouă viaţă începe să se dezvolte.

Ovulul fertilizat este mai mic decât punctul pe litera i; cu toate acestea, el e destul de mare pentru a adăposti cei 46 de cromozomi care asigură întreaga informaţie genetică de care are nevoie copilul tău pentru a se dezvolta.

Sexul copilului tău este determinat de tată, ori mai degrabă de sperma acestuia. Există spermă purtătoare de cromozom Y şi spermă purtătoare de cromozom X. Dacă o spermă purtătoare de cromozom Y fuzionează cu ovulul, rezultatul va fi un băiat; o spermă purtătoare de cromozom X va avea drept rezultat o fată.

Ovulul fertilizat începe a se diviza încă de când se află în trompa uterină; întâi se divide în două celule, apoi în patru, în opt, în 16, 32 şi aşa mai departe.

În a 17-a zi, embrionul rezultat se va implanta în căptuşeala uterului tău (matrix).

La acest stadiu, conglomeratul de celule este format din celule mai mari şi celule mai mici, iar celulele mai mari sunt cele care vor continua să se dezvolte în copil.

Celulele mai mici formează o reţea de rădăcini foarte fine care au rolul de a ancora dezvoltarea embrionului şi, în acelaşi timp, vor pătrunde în vasele de sânge ale mamei, astfel ca embrionul să-şi poată lua oxigenul şi substanţele nutritive din sângele mamei. Aceste celule micuţe se vor transforma în placentă, pe măsură ce sarcina avansează.

Cum reacţionează corpul tău?

Este puţin probabil să-ţi dai seama de aceste procese care au loc în abdomenul tău. S-ar putea să te simţi puţin obosită, să ai greţuri dimineaţa sau sânii să-ţi devină mai sensibili. Probabil te vei gândi că se apropie perioada de ciclu, iar când acesta nu se va produce, poţi începe să te gândeşti că ai putea fi însărcinată.

Te poţi duce, deci, la farmacie sau la medicul tău pentru a face un test de sarcină. Se va testa urina de dimineaţă, detectându-se prezenţa unui hormon produs de embrion, la scurt timp după fertilizare. Doctorii numesc acest hormon HCG.

Este dificil de stabilit exact momentul în care ai rănas însărcinată. De aceea, doctorii socotesc întotdeauna drept începutul sarcinii prima zi a ultimului ciclu şi nu data efectivă a concepţiei. De fapt, nu poţi să ş: exact decât data la care a început ultimul ciclu. Sarcina va dua 40 de săptămâni, începând din prima zi a ultimului cidu sau 38 de săptămâni de la data concepţiei). Doctorii consiceră aces:e 40 de săptămâni drept zece luni, întrucât calculează ur e ca având fiecare 28 de zile sau patru săptămâni a câte şapte z e fiecare), în loc de lunile calendaristice. Aceste zece luni sl-: echivalente cam cu nouă luni calendaristice.

Îngrijirea personală şi măsuri de precauţie în timpul sarcinii

Multe femei nu realizează imediat că sunt însărcinate. Pentru siguranţă, orice femeie care întreţine regulat raporturi sexua e şi care nu foloseşte anticoncepţionale, va trebui să urmeze întotdeauna aceleaşi reguli ca şi atunci când e însărcinată. Desigur, fumatul va trebui încetat; mai bine mai devreme decât mai târziu. Consumul de alcool va fi moderat şi, categoric, nu va deveni o obişnuinţă. Viitorii taţi vor trebui să ducă o viaţă cel puţin la fel de sănătoasă ca şi partenerele lor de viaţă însărcinate, în primul rând în propriul lor interes şi, în al doilea rând, din spirit de solidaritate.

Pe toată durata cât eşti însărcinată, nu trebuie să ie medicamente fără a consulta medicul sau farmacistul. Aceasta înseamnă că nu vei putea folosi nici medicamente aflate în casă, de exemplu remedii pentru răceală, fără a cere înainte sfatul medicului. Nici chiar remediile naturale sau pe bază de plante nu sunt neapărat sigure. întotdeauna consultă medicul dacă faci febră, răceşti sau pentru orice alte probleme medicale.

Dacă observi o scurgere de sânge din vagin, este vital să te prezinţi la medicul curant. Sângerările pot fi nedăunătoare, dar pot fi şi un semn că ceva nu e în regulă cu sarcina ta. Dacă nu e nimic rău, sângerările se vor opri cu odihnă la pat, iar copilul nu va fi afectat. Dacă totuşi embrionul a fost serios avariat, va fi greu să opreşti natura să nu-şi urmeze cursul.

Dacă ai practicat în mod regulat exerciţii ca ciclism, alergări, plimbări, ai făcut înot sau gimnastică, atunci e recomandat să le continui. Cu toate acestea, sporturile mai solicitante ca: jogging, călărie, scufundări şi sporturile de performanţă, nu sunt recomandate.

A 2-a lună de sarcină (săptâmânile 5-8)

Deşi embrionul are încă o lungime mai mică de un milimetru, după 14 zile pot fi identificate trei straturi diferite de ţesut. Din stratul exterior se va dezvolta sistemul nervos al copilului (definitivat la sfârşitul primei luni de sarcină), pielea părul, unghiile şi părţile organelor sale senzoriale, cum ar fi ochii. Din stratul de mijloc se va dezvolta scheletul, ţesutj conjunctiv, muşchii, inima şi aparatul circulator, rinichii şi organele sexuale. Stratul interior se va transforma mai târziu în diferite organe ca: plămânii şi aparatul digestiv, inclusiv intestinele, ficatul şi pancreasul.

Inima are o structură foarte simplă în acest stadiu. Dimensiunea sa relativă, comparată cu restul corpului este de zece ori mai mare decât la un corp adult. Din a 20-a zi de gestaţie, ea bate de 65 de ori pe minut. Sângele nou format începe să curgă de la embrion, prin cordonul ombilical, care, în acest stadiu, este subţire cât un fir de păr, spre placentă, de unde primeşte oxigen şi substanţe nutritive, prin sutele de legături de vase sanguine asemănătoare rădăcinilor firelor de păr, dând la o parte produsele nefolositoare.

În ziua 24, embrionului nu i se disting braţele sau picioarele. Dar numai două zile mai târziu, se poate distinge începutul braţelor şi puţin mai târziu şi picioarele, ca nişte aripioare, de-o parte şi de alta a noadei. După alte două zile, membrele superioare şi inferioare încep să se formeze, iar trei zile după aceea, palmeie şi conturul degetelor devin vizibile.

Ochii devin vizibili, apărând ca nişte suprafeţe întunecate pe cap întrucât pigmentul s-a format pe retină. Ficatul, stomacul şi intestinele se dezvoltă, iar rinichii, care nu sunt în întregime formaţi în acest stadiu, încep să funcţioneze.

La sfârşitul celei de-a doua luni, embrionul are aproximativ doi centimetri lungime, cântăreşte câteva grame şi a suferit deja o transformare impresionantă. Toate organele interne sunt la locul lor, deşi unele dintre ele au numai o structură preliminară fragilă în orice caz, însă, embrionul mai are la dispoziţie peste 200 de zile până la momentul naşterii – timp suficient pentru a creşte şi a permite organelor sale să devină pe deplin funcţionale.

Cum reacţionează corpul tău?

Sarcina determină o transformare uriaşă a corpului tău: nu trebuie deci, să ne surprindă faptul că multor femei această experienţă le provoacă o suferinţă mai mare sau mai mică.

Iţi va putea crea disconfort o salivaţie mai accenuată, ţi se pot schimba gusturile la mâncare sau vei avea poftă de anumite alimente.

Dacă suferi de greţuri dimineaţa, încearcă să stai în pat puţin mai mult şi roagă-l pe partenerul tău să-ţi aducă micul dejun la pat. Mănâncă mese frugale, la intervale scurte. Mănâncă fructe între mese, evită alimentele şi mirosurile care-ţi produc greaţă (fumul de ţigară). Discută deschis cu partenerul despre problemele şi aspectele care te preocupă. Studii recente au demonstrat că femeile fericite, fără griji, se bucură mult mai mult de perioada lor de sarcină.

Dacă totuşi greaţa persistă şi îţi e rău atât de des, încât nu poţi reţine alimentele ingerate, este important să-i spui asta medicului tău.

Hormonii speciali care se eliberează în timpul sarcinii relaxează fibrele musculare din organele tale interne. Aceasta pentru a se asigura că uterul rămâne relaxat iar copilul tău se poate dezvolta fără a fi deranjat. Pe de altă parte, pot apărea adesea efecte neplăcute în ceea ce priveşte digestia. Aproape jumătate dintre femeile gravide se vaită de arsuri la nivel esofagian, mai ales după mese şi când stau aplecate sau încordate. în general, senzaţia dispare dacă stai în picioare. Dormitul cu jumătatea superioară a corpului mai ridicată, poate ajuta. Evită ciocolata, cafeaua cofeinizată, ţigările şi alcoolul şi poartă îmbrăcăminte uşoară. Dacă nici unul dintre aceste sfaturi nu îţi este de folos, doctorul sau farmacistul îţi vor putea da sfaturi adecvate.

Gazele intestinale şi constipaţia de obicei dispar de la sine, dacă mănânci corect.

Dacă ai o senzaţie de arsură în jurul anusului, probabil ai hemoroizi. Aceasta reprezintă o acumulare de sânge în vasele de sânge ale anusului, adesea cauzată de încordare, asociată cu constipaţie. Situaţia se îmbunătăţeşte de îndată ce constipaţia este tratată corect printr-o alimentaţie bogată în fibre. Curăţă cu grijă regiunea din jurul anusului. Foloseşte hârtie igienică moale şi şerveţelele umede speciale, existente în acest scop. De asemenea, băile cu muşeţel pot ajuta pentru îndepărtarea simptomului. Cere sfatul medicului la următoarea vizită.

Predispoziţia la vene varicoase şi hemoroizi se moşteneşte, de aceea există tendinţa ca acestea să apară amândouă odată. Venele varicoase sunt ceva obişnuit în timpul sarcinii. Venele proeminente de culoare albăstruie desfigurează picioarele frumoase şi ai senzaţia de picioare umflate, grele sau obosite, în special seara. Se poate să ai şi cârcei pe timpul nopţii. Pentru a preveni venele varicoase, încearcă să eviţi sâ stai prea mult în picioare. Mişcă-ţi picioarele cât poţi de mult. prin plimbări, ridicare pe vârfuri şi lăsat pe călcâie sau făcând exerciţii speciale. Poartă bandaje elastice sau ciorapi lungi şi încearcă să îţi ţii picioarele puţin mai sus decât restul corpului, atât pe timpul zilei cât şi noaptea. Apa rece turnată pe gambe şi pe coapse, poate să îţi fie de ajutor.

A 3-a lună de sarcină (săptâmânile 9-12)

Embrionul are acum nouă centimetri lungime. Capul este încă enorm, în comparaţie cu restul corpului. Se profilează urechile, nasul şi buzele, iar pleoapele încep să crească. Coatele, genunchii, degetele de la mâini şi de la picioare sunt vizibile clar. Mânuţele sunt de dimensiunea unui bob de mazăre Scheletul este alcătuit din acelaşi cartilagiu moale ca cel de la vârful nasului -şi ăsta e un cartilagiu; pipăiţi-l şi veţi vedea!

Primii muşchi asigură corpului o oarecare conturare, iar mica fiinţă este acoperită de un strat fin de piele. Copilul tău va începe curând să exerseze, mişcând uşor membrele înainte şi înapoi, întorcându-şi capul. El efectuează destul de confortab acest program de exerciţii, întrucât pluteşte în lichidul amniotic călduţ.

Organele interne lucrează efectiv tot timpul. Ficatul şi splina produc celulele sângelui, stomacul produce puţin suc gastric iar rinichii încep să excrete primele substanţe.

Copilul începe să crească mult în lungime. La sfârşitul cele de-a treia luni, el este deja tot atât de lung ca degetul tău mijlociu, aproximativ zece centimetri şi cântăreşte aproape 15 grame, din carejumătate reprezintă capul.

Cum reacţionează corpul tău?

Uterul tău are acum forma şi dimensiunea unei pere. Poţi chiar să-l simţi, la capătul osului pubian. întrucât uterul tău creşte, el începe să preseze pe vezica urinară şi vei avea nevoie să mergi mai des la toaletă.

De altfel, este perfect normal să elimini mai des urina. Hormonii degajaţi pe perioada sarcinii au efectul general de a activa circulaţia sângelui în corpul tău. Chiar şi prin cele mai subţiri vase de sânge circulă acum mai mult sânge şi asta face ca vaginul tău să fie mai vascularizat, apărând, de exemplu, mai închis la culoare, iar aceasta face colul tău uterin foarte moale la pipăit.

Cel mai indicat mod de igienă locală este folosirea exclusivă a apei. Nu va trebui să practici duşuri vaginale sau să foloseşti spray-uri intime. Dacă observi că apare senzaţia de mâncărime în vagin sau o senzaţie de arsură (pustule roşiatice) va trebui să consulţi medicul.

prescris atât pentru tine, cât şi pentru partener, pentru a se rezolva problema şi a nu vă mai infecta unul pe celălalt.

în timpul sarcinii, urina ta conţine mai multe bacterii decât de obicei. Poţi avea o contribuţie majoră la îndepărtarea acestor bacterii din organismul tău bând foarte multe lichide – cel puţin doi litri pe zi. Cel mai indicat este să bei apă, apă minerală, sucuri de fructe şi ceai.

Sexul în perioada sarcinii

Într-o sarcină normală, nu există nici un motiv pentru a nu mai face sex. Teama comună de a nu face rău copilului nenăscut este nefondată. Copilul vostru este bine protejat împotriva loviturilor de către lichidul amniotic. Un tampon de mucus, amplasat în colul uterin, protejează copilul împotriva infecţiilor care ar putea urca din vagin.

Va trebui să fiţi puţin mai atenţi în timpul actului sexual numai în ultimele luni de sarcină, pentru a vă asigura că tamponul de mucus nu este dislocat prea devreme.

Interesul femeilor pentru sex variază foarte mult pe durata sarcinii. Unele femei manifestă o dorinţă mai mare decât de obicei, altora le dispare interesul aproape complet. Indiferent ce s-ar întâmpla, discută cu partenerul tău despre acest subiect. Atunci când eşti gravidă, este deosebit de important să simţi că partenerul tău este înţelegător şi răbdător; nu are nici o importanţă dacă vă exprimaţi tandreţea prin sex sau prin alte semne cum ar fi o privire, un limbaj tandru sau alte gesturi.

A 4-a lună de sarcină (săptămânile 13-16)

Cum se dezvoltă copilul tău?

Copilul din pântecul tău creşte, devenind pe zi ce trece tot mai activ. La sfârşitul acestei luni, în mod normal, el va avea peste 15 centimetri lungime şi o greutate de aproximativ 150 de grame. Gura va lua forma finală, cerul gurii şi buzele se formează iar alveolele pentru mugurii dinţilor şi coardele vocale se conturează. Pleoapele acoperă acum ochii şi rămân lipite; ele nu se vor redeschide până în luna a şaptea. Rădăcina unghiilor se formează la capetele degetelor şi, în curând, vor începe să crească nişte unghiuţe fragile. Schetetul, până acum moale şi cartilaginos, începe, gradat, să fie înlocuit de oase micuţe, dar mai puternice. Copilul tău va deveni mai sensibil la atingere în multe părţi ale corpului, începând cu buzele, până la pleoape şi palme.

Până la acest stadiu, toţi copiii se dezvoltă la fel, indiferent de sex. Acum, însă fetelor li se dezvoltă labiile şi clitorisul, din aceeaşi cută a ţesutului din care se dezvoltă la băieţi penisul şi testiculele, sub influenţa suplimentară a hormonului de testosteron. în mod uimitor, minusculele testicule şi ovarele conţin deja spermă şi respectiv ovule, care vor fi în cele din urmă folosite, mult mai târziu, pentru reproducere.

Copilul din pântecul tău îşi redefineşte mişcările întrucât muşchii şi nervii încep să interacţioneze. El îşi poate întoarce capul, îşi ridică sprâncenele şi îşi încreţeşte fruntea. Deschide gura şi îşi freacă buzele. Copilul începe să bea lichid amniotic şi începe să facă mişcări de respiraţie. Aceasta permite spălarea plămânilor cu lichid amniotic, fără a se sufoca, fiindcă el primeşte tot oxigenul de care are nevoie până la naştere prin cordonul ombilical.

Toate nevoile nutriţionale ale copilului pentru creştere sunt asigurate de placentă, care îndeplineşte de asemenea funcţiile vitale ale plămânilor, intestinelor şi rinichilor, până când organele proprii ale copilului vor deveni pe deplin mature şi vor funcţiona. Placenta produce totodată hormonii care pregătesc organismul tău pentru naştere şi pentru alăptarea copilului, cât şi substanţe de protecţie pentru a preveni infecţiile la naştere. Placenta este ancorată de peretele interior al uterului prin mii de proeminenţe microfine. Sângele copilului este separat de cel al mamei numai de o membrană foarte fină care asigură ca schimbul de oxigen să se efectueze în mod continuu. Copilului nu-i e niciodată foame şi i se asigură tot ce are nevoie pentru a creşte. Dar, atenţie! Substanţele nesănătoase ca alcoolul, nicotină şi medicamentele sunt şi ele capabile să treacă bariera permeabilă a placentei.

Cum reacţionează corpul tău?

Problemele cu care te-ai confruntat la început au dispărut şi, probabil, te simţi mai bine acum. Unele femei se simt extraordinar de bine şi chiar se bucură de faptul că sunt gravide. Dacă te priveşti într-o oglindă şi observi că ai gâtul mai gros ca de obicei, nu te îngrijora. Se poate ca glanda ta tiroidă să crească uşor în perioada sarcinii, pentru a face faţă necesarului suplimentar de iod. Va reveni la dimensiunea normală imediat ce se va naşte copilul. Dacă începe să te supere serios, cere sfatul medicului la următoarea vizită.

Nu există nici un fel de adevărîn zicala că «fiecare copil o ştirbeşte pe mamă de un dinte». Cu toate acestea, dinţii şi gingiile tale sunt mai sensibile acum şi eşti mai predispusă la carii şi la sângerări ale gingiilor. Stabileşte o programare la stomatologul tău. Spune-i că eşti gravidă şi că va trebui evitată expunerea la raze X. întreabă-l cum îţi poţi îngriji dinţii pe timpul sarcinii (pasta de dinţi, apa de gură).

Examinarea cu ultrasunete

Ultrasunetele s-au dovedit a fi o metodă simplă, ieftină şi, înainte de toate, sigură de examinare a femeii in timpul naşterii. Este o examinare de rutină între a 16-a şi a 20-a săptămână. Ultrasunetele nu pot fi detectate de ureche (undele sunetelor sunt generate, de exemplu, atunci când vorbiţi) şi sunt reflectate în mod diferit de diferitele tipuri de ţesuturi din corp. Undele reflectate sunt transformate de computer într-o imagine prezentată pe ecran. Această imagine oferă posibilitatea de a-ţi vedea pentru prima oară copilul, încă nenăscut, pe un ecran. Privind imaginile rezultate cu ajutorul ultrasunetelor, medicul îţi va putea spune dimensiunea, vârsta şi stadiul de dezvoltare al copilului, cât şi poziţia placentei.

Statistic vorbind, una din 85 de femei gravide va da naştere la gemeni, iar examinarea cu ultrasunete reprezintă adesea momentul când se descoperă acest fapt. în funcţie de modul în care ei se dezvoltă, gemenii pot fi identici sau neidentici (fraţi). Trei sferturi dintre gemeni sunt doar fraţi. Aceasta se întâmplă atunci când două ovule ajung la maturitate la momentul ovulaţiei şi ambele sunt fecundate. Cu alte cuvinte, doi copii se vor dezvolta, fără a fi asemănători unul cu celălalt, nu mai mult decât sunt în mod normal doi fraţi din aceeaşi părinţi, dar care s-a întâmplat să se dezvolte în acelaşi uter, în acelaşi timp. Fiecare dintre aceşti copii are propria sa placentă şi propriul lui sac cu lichid amniotic. Pe de altă parte, gemenii identici sunt două fiinţe cu exact acelaşi cod genetic.

Ei au întotdeauna acelaşi sex, se dezvoltă împreună, în acelaşi sac amniotic şi sunt hrăniţi de una şi aceeaşi placentă. Aceasta se întâmplă atunci când un ovul fecundat se divide în doi embrioni separaţi, fiecare capabil a se dezvoltă normal. Nimeni nu ştie exact de ce se întâmplă acest lucru.

A 5-a lună de sarcină (săptămânile 17-20)

Cum se dezvoltă copilul tău?

Copilul tău se mişcă tot timpul, cu şi mai multă forţă, iar spre sfârşitul celei de-a 18-a sau a 20-a săptămâni, vei simţi primele lui mişcări. Notează în agendă data când a mişcat şi spune-i-o doctorului, fiindcă ea reprezintă un indiciu important în ceea ce priveşte vârsta copilului. Copilul te va face părtaşă la programul lui de exerciţii, la început, la fiecare câteva zile, apoi mai des. Uneori el te va lovi cu piciorul sau cu pumnul, alteori îl vei simţi cum se dă peste cap. Unii copii sunt mai activi decât alţii. Copilul tău va avea perioade de activitate, intercalate cu perioade de odihnă, atunci când doarme.

La acest moment, el dispune încă de spaţiu de mişcare, pentru că e înconjurat din toate părţile de aproximativ un sfert de litru de lichid amniotic, călduţ şi protector.

Copilul are deja greutatea unui grapefruit (circa 300 grame) şi are peste 20 centimetri lungime. Are încă destul spaţiu pentru exerciţii. Când se plictiseşte, el îşi suge degetul mare. Placenta îi furnizează copilului, prin cordonul ombilical, substanţele nutritive şi oxigenul.

Cum reacţionează corpul tău?

Uterul tău a crescut considerabil în dimensiune, iar abdomenul s-a rotunjit. Dacă-ţi vei apăsa abdomenul cu degetele, vei putea simţi partea superioară a uterului, sub ombilic.

Este posibil sa te fi îngrăşat aproximativ patru kilograme. O zecime din acest surplus reprezintă copilul şi o zecime, lichidul amniotic. Placenta reprezintă cam jumătate din greutatea copilului, iar uterul, cu întregul său conţinut, cântăreşte aproximativ un kilogram. Deci, de unde au apărut celalte trei kilograme? Aureola mameloanelor este acum mai închisă la culoare şi mai mare, iar sânii sunt cu până la 200 grame mai grei. Un supliment de grăsime şi de apă se află înmagazinat în corpul tău, ceea ce are ca efect dispariţia temporară a ridurilor feţei!

În acelaşi timp, însă, vei avea şi picioarele şi gleznele umflate, poate chiar şi mâinile şi degetele, ceea ce nu e însă periculos. Aceste fenomene vor apărea în special seara şi în zilele călduroase. Poţi contribui la îndepărtarea acestor simptome, prin masarea picioarelor umflate cu o perie, sub jet de apă rece, deplasând peria în sus, în direcţia inimii şi apoi, odihnindu-te cu picioarele mai ridicate decât restul corpului.

Dacă, însă, observi că membrele au început să ţi se umfle prea tare dimineaţa şi că, brusc, te-ai îngrăşat prea mult şi nu te simţi bine, îţi recomandăm să te prezinţi neîntârziat la medic.

Începând din luna a şasea, te vei îngrăşa între un kilogram şi un kilogram şi jumătate pe lună. La momentul naşterii vei cântări cu 10 până la 12 kilograme mai mult decât în momentul în care ai rămas gravidă, deşi copilul şi toate structurile asociate perioadei de sarcină cântăresc mai puţin de jumătate din acest exces de greutate.

Este important să te cântăreşti regulat şi anume cel puţin o dată pe săptămână.

Nu este o idee bună să ţii regim în timpul sarcinii, pentru că, automat şi copilul tău va fi ţinut la regim şi nu vei fi mulţumită de rezultat.

Câteva sfaturi pentru viitorii taţi

Toţi prietenii şi toate rudele au atenţia îndreptată spre viitoarea mamă, iar tu, ca viitor tată, eşti lăsat deoparte, cu problemele tale. Nu îţi căuta refugiu în muncă – vorbeşte-i partenerei de viaţă despre ceea ce simţi. Eşti, incontestabil, fericit şi mândru că vei deveni tată, dar poate că eşti îngrijorat şi de responsabilitatea care apasă pe umerii tăi. N-ai de ce! O să vezi că şi tu poţi fi un tată bun!

Încearcă să fii înţelegător dacă partenera ta este mai sensibilă ca deobicei – sarcina presupune o serie de lucruri noi şi neobişnuite. Chiar dacă eşti foarte ocupat, partenera ta are nevoie de şi mai multă atenţie şi de mai mult sprijin decât în mod normal.

Fii un gentleman şi ajut-o la treburile casei. Dacă poţi, însoţeşte-o atunci când are programare la medic şi participă împreună cu ea la cursurile prenatale, de puericultură – sunt deosebit de utile.

A 6-a lună de sarcină (săptămânile 21-24)

Cum se dezvoltă copilul tău?

Copilul tău începe deja să facă toate lucrurile pe care le face un nou-născut – îşi va descoperi degetul mare, pe care va începe să şi-l sugă. Pleoapele îi sunt încă închise, dar acum are gene.

Venele fragile ale copilului transpar prin pielea subţire. Pielea îi e acoperită cu un strat albicios, ca de ceară, un strat protector (vernix) care este secretat pentru a împiedica pielea să se înmoaie, cât timp copilul e imersat în lichidul amniotic. Un puf fin (lanugo) creşte pe spatele copilului, pe braţe şi pe picioare. Cea mai mare parte a acestui păr va cădea chiar înainte de naşterea copilului, dar rămâne încă vizibil la copiii prematuri şi reprezintă un semn caracteristic pentru copiii născuţi prea devreme.

Mameloanele şi glandele mamare se dezvoltă. în funcţie de nivelul hormonilor tăi, la câteva zile de la naştere, copilul va putea chiar să secrete un lichid albicios prin mameloane, în funcţie de sex. în limbaj colocvial, el este cunoscut sub numele de laptele vrăjitoarelor. Este complet inofensiv şi dispare în câteva zile.

Tot hormonii tăi sunt cauza pentru care fetiţele au uneori, la scurt timp de la naştere, o scurgere vaginală, reminiscenţă a menstruaţiei. Se poate creea o membrană în uterul fetiţei, care, după naştere, este expulzată, fiind însoţită de sângerare, de îndată ce bebeluşul a încetat a mai fi expus acţiunii hormonilor respectivi.

În acest stadiu, copilul cântăreşte deja 900 grame şi măsoară 30 de centimetri, perfect întins. Este extrem de viu acum şi îi vei simţi prezenţa din ce în ce mai mult. Copilul tău este acum dezvoltat complet; are nevoie numai să mai crească până la momentul naşterii, cel puţin de trei ori greutatea lui actuală. Şi plămânii lui trebuie să se mai maturizeze.

Cum reacţionează corpul tău?

Vei fi încântată de pielea ta foarte curată, care a devenit mai puţin grasă şi fără pete. Vei realiza că părul îţi e mai bogat şi foarte strălucitor. Unghiile îţi cresc mai repede, deci va trebui să ţi le tai mai des.

Dacă observi că ţi se întăreşte din când în când abdomenul, fără să te doară, înseamnă că ai contracţii. Se întâmplă să apară în timpul naşterii şi sunt un semn că uterul tău se antrenează şi-şi întăreşte musculatura pentru naştere. Spune-i medicului despre aceste contracţii, la următoarea vizită.

Burta îţi va creşte acum, în medie, cu patru centimetri pe săptămână. în această lună, uterul tău va creşte şi el, depăşind nivelul ombilicului. Hainele îţi vor rămâne strâmte şi va trebui să-ţi cumperi unele noi.

A 7-a lună de sarcină (săptămânile 25-28)

Dacă copilul tău s-ar naşte acum, ar avea şanse man să supravieţuiască, dacă ar fi hrănit corespunzător, într-un incubator călduţ, deşi abia atinge 35 centimetri lungime şi cântăreşte sub un kilogram.

Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare ziua şi noaptea. Atunci când doarme, îi trec rapid prin faţa ochilor câteva secvenţe, care reprezintă expresia fetalâ a viselor la adulţi.

Atunci când copilul e treaz, el îşi mişcă braţele şi picioarele. El descoperă tot mai multe părţi ale corpului său şi din ceea ce îl înconjoară, iar atunci când se plictiseşte, îşi suge degetul şi mimează gestul de a suge. Uneori chiar şi sughiţe, ceea ce vei simţi şi tu sub forma unor lovituri ritmice în abdomenul tău.

Cum reacţionează corpul tău?

Uterul tău se află acum pe undeva între ombilic şi coşul pieptului. Abdomenul ţi-a devenit foarte proeminent, astfel încât toată lumea îşi poate da seama că eşti în aşteptarea ur u eveniment fericit. Abdomenul tău îşi poate schimba forma. în funcţie de felul în care este poziţionat copilul. Va putea, deci. să arate diferit dimineaţa, faţă de seară.

Creşterea în greutate a copilului reprezintă o povară crescută şi continuă pentru coloana ta vertebrală. Vei putea avea, dea dureri de spate. înotul, o saltea mai dură pe pat şi, înainte de toate, o poziţie corectă îţi vor putea face bine. Nu sta încovoiată, fiindcă asta îţi va accentua durerea. Nu ridica lucruri grele; de asta există bărbaţi! Dacă ai nevoie să ridici ceva de jos, chiar şi obiecte uşoare, îndoaie-ţi genunchii şi ţine spatele drept. Ţine obiectul aproape de corp.

Copilul tău deja cântăreşte un kilogram şi este destul de mare, la aproape 40 centimetri lungime. A devenit foarte activ şi te atenţionează că este acolo, dând din picioare şi lovindu-te cu mânuţele.

Te simţi mai obosită ca de obicei, eşti ameţită sau, dintr-o dată. vezi negru înaintea ochilor şi îţi pierzi echilibrul?

Cauza poate fi anemia, deficitul de fier, care afectează peste jumătate dintre femeile însărcinate, cu deosebire în stadiile avansate de sarcină.

Organismul care poartă o sarcină are mult mai mare nevoie de vitamine şi mai ales de fier, pentru a fabrica sânge. Adesea nu asimilezi destul fier prin regimul alimentar impus; de aceea, la femeile însărcinate poate apărea relativ des o deficienţă de fier. La următoarea vizită programată la doctor, spune-i că te simţi mai obosită. Agravarea deficienţei este uşor de determinat printr-un simplu test. Există medicamente adecvate care nu fac rău copilului şi duc la îndepărtarea simptomelor de acest fel.

A 8-a lună de sarcină (săptămânile 29-32)

Cum se dezvoltă copilul tău?

Organele senzoriale continuă să se dezvolte. Ochii copilului tău încep acum să se deschidă din nou şi el poate distinge lumina de întuneric. Auzul i se îmbunătăţeşte pe zi ce trece. Atunci când îi vorbeşti, nu poate înţelege ce-i spui, dar cu siguranţă te aude şi-ţi va recunoaşte vocea, imediat după naştere. Mai poate auzi şi alte sunete: cuvintele tandre pe care i le adresează tatăl lui, muzica, zgomotele, bolborositul tractului tău digestiv imediat după ce ai mâncat, bătăile inimii tale şi fluxul sângelui tău. Toate aceste sunete formează un mediu familiar copilului tău, în care el se simte bine şi se dezvoltă armonios.

Mica lui inimioară bate, înregistrând aproximativ 140 bătăi pe minut, aproape de două ori mai repede decât a ta. Dacă partenerul tău va pune urechea pe abdomenul tău, cu puţină răbdare, va putea distinge bătăile rapide ale copilului. Desigur, e mai uşor să auzi copilul prin stetoscopul medicului.

Copilul tău deja cântăreşte două kilograme şi are aproximativ 40 de centimetri lungime.

În ultimele trei luni, copilul tău va lua mult în greutate şi un strat tipic de grăsime se va acumula sub pielea lui. El primeşte, de asemenea, anticorpi de la mamă, prin placentă. Acestea reprezintă substanţe de protecţie, în măsură să distrugă bacteriile şi viruşii care i-ar putea dăuna. Ele vor proteja copilul şi în primele câteva luni după naştere, până ce propriul lui sistem imunitar va deveni destul de puternic.

Cum reacţionează corpul tău?

Partea superioară a uterului este aproape la înalţimea la care se va afla şi la momentul naşterii şi a devenit destul de greu. Nu trebuie să te surprindă faptul că, prin presiunea pe care el o exercită pe vezica urinară, trebuie să dai fuga tot mai des la toaletă.

Urmăreşte unele semne cum ar fi: picioare umflate dimineaţa, creşterea bruscă în greutate, dureri de cap care-ţi tulbură vederea şi dureri de stomac. Dacă observi astfel de simptome, consultă-ţi doctorul, care va fi în măsură să te ajute.

Nu uita să-ţi continui programul de prevenire a venelor varicoase (prin folosirea ciorapilor speciali, ţinerea picioarelor mai ridicate decât restul corpului, evitarea statului prea mult în picioare, masarea picioarelor printr-un duş rece).

Aceasta este perioada în care, la majoritatea femeilor, se dezvoltă instinctul matern.

Singurul lucru pe care trebuie să ţi-l cumperi, în afară de un pătuţ, este o masă de înfăşat, pe care s-o pui, probabil, în baie. Vei avea nevoie de o suprafaţă de înfăşat destul de mare. pentru a-ţi schimba copilul până la o vârstă cât mai mare, de obicei până va atinge lungimea de aproximativ un metru. Vei avea nevoie de o cădiţă din plastic destul de mare, pentru a îmbăia copilul. Un prosop mic, o salteluţă, ştergare uscate, scutece, un coş de gunoi, pudră pentru copii sau poate o cremă pentru tratarea pielii inflamate vor trebui să facă parte din trusa necesară în zona de înfăşat.

A 9-a lună de sarcină (săptămânile 33-36)

Copilul tău a terminat cu alergătura, este deci normal să se mişte mai puţin ca până acum. El se pregăteşte pentru obositorul proces pe care-l presupune venirea sa pe lume şi deja a făcut manevrele necesare pentru a se aşeza în poziţia corectă. Capul este de obicei îndreptat în jos şi se sprijină pe bazin, unde este ţinut în loc de oasele pelviene foarte maleabile, care-l înconjoară.

Capul reprezintă partea cea mai lată a copilului şi, în acelaşi timp, cea mai puţin flexibilă şi cea mai grea. în general, este prima parte care apare la momentul naşterii şi dilată traseul pentru a-i permite şi corpului să iasă. Oasele copilului nu sunt sudate, astfel încât se pot comprima uşor la încheieturi (suturi).

La îmbinarea oaselor craniene există şi spaţii libere, cunoscute sub numele de fontanele. Puteţi întâlni astfel de zone moi în partea superioară şi posterioară a capului.

În cazuri rare, copilul este poziţionat greşit, cu şezutul înainte. Doctorii numesc asta poziţie pelviană. Deşi această poziţie nu este la fel de bună ca atunci când copilul vine cu capul înainte, unele femei se descurcă totuşi să nască pe cale naturală, în special cele care au mai născut deja. Totuşi, dacă copilul este aşezat de-a latul abdomenului (prezentare transversală), naşterea se va face prin operaţie cezariană.

Inima copilului bate cât o ţin puterile şi pompează peste 300 de litri de sânge pe zi prin două artere ombilicale înspre placentă, unde sângele este îmbogăţit cu oxigen şi substanţe nutritive şi se reîntoarce prin vene. Cordonul ombilical, cel care face legătura între copil şi placentă, are aproximativ 50 de centimetri lungime şi este cam la fel de rigid ca un furtun de stropit grădina.

Copilul tău are acum 45 de centimetri lungime şi aproape că a atins lungimea de la naştere. El este şi greu, cântărind circa 2700 grame.

Acum copilul nu mai dispune de prea mult spaţiu de mişcare şi aşteaptă doar să vină pe lume.

Cum reacţionează corpul tău?

La sfârşitul acestei luni, în săptămâna 36, uterul atinge punctul său cel mai de sus, fiind la nivelul coşului pieptului.

Toate celelalte organe din abdomenul şi din pieptul tău stau comprimate destul de brutal şi nu-ţi permit să respiri uşor. Situaţia se va calma cu circa trei săptămâni înainte de naştere, când vei începe să simţi puternice contracţii. Ele reprezintă “repetiţia” dinaintea naşterii, când capul copilului se angajează în bazin. Colul uterin coboară şi el cu circa cinci centimetri, făcând mai mult loc organelortale.

În acest stadiu, contracţiile repetate constituie în mod frecvent cauza unei alarme false.

Ele diferă de contracţiile resimţite în prima fază a naşterii, prin aceea că nu sunt regulate şi sunt cu mult mai slabe ca intensitate decât contracţiile normale. Nu toate femeile se confruntă cu astfel de contracţii. Dacă observi, totuşi, că abdomenul ţi se întăreşte ori că ai o uşoară senzaţie de durere de spate, mai jos de mijloc, notează data la care au apărut.

Ai luat circa opt kilograme în greutate de când ai rămas gravidă. Acum, ar trebui să te cântăreşti cel puţin o dată pe săptămână. N-ar trebui să te mai îngraşi mai mult de circa 500 grame pe săptămână.

A 10-a lună de sarcină (săptămânile 37-40)

Cum se dezvoltă copilul tău?

Schimbările, asociate cu procesul naşterii, sunt extrem de grele pentru copil. Forţa enormă a uterului care se contractă îl împinge spre un canal îngust, deformându-l, aşa încât oasele craniului aproape că se întrepătrund. Această presiune absoarbe cea mai mare parte a lichidului amniotic din plămâni, facilitându-i noului născut prima respiraţie.

Temperatura mediului ambiant al copilului scade brusc, de la plăcuta valoare de 36°C la una rece, de 20°C. Alimentarea cu oxigen prin cordonul ombilical este blocată brusc.

Circulaţia copilului este activată brusc, atunci când cordonul ombilical este tăiat. Tot sângele care curgea anterior prin placentă este acum pompat de inimă către plămâni. Copilul trebuie să înceapă să respire singur, iar asta este istovitor la început, fiindcă alveolele din plămâni vor trebui mai întâi să se umple. Nu e câtuşi de puţin surprinzător că bebeluşii salută lumea în care intră, plângând foarte tare!

Dar nu sunt motive de îngrijorare. Cât timp a fost în pântecul tău, copilul a avut la dispoziţie 266 zile pentru a se pregăti pentru acest eveniment vital. El e puternic şi adaptabil şi va supravieţui admirabil acestui proces!

Un copil măsoară în medie 51 de cm la naştere; el cântăreşte aproximativ 3500 de grame, iar capul lui are diametrul de circa 35 de centimetri.

Cum reacţionează corpul tău?

Următoarele modificări semnalează iminenţa naşterii; acum e momentul să-ţi contactezi asistenta sau medicul.

Atunci când bazinul tău începe să se dilate, tamponul de mucus care a ţinut copilul închis şi l-a protejat de infecţii este eliminat. Vei observa o uşoară secreţie sângerie. Aceasta se va putea produce cu mai mult de o săptămână înaintea începerii travaliului.

în general, naşterea începe prin contracţiile travaliului timpuriu . Acestea sunt foarte asemănătoare cu nişte dureri mai pronunţate de la ciclu. Ele apar regulat, la început la fiecare 15 până la 20 de minute, iar apoi la intervale mai scurte.

Una din zece femei începe travaliul cu ruperea apei, iar o parte din lichidul amniotic se scurge brusc. Contracţiile timpurii încep curând după aceasta. Ele împing capul copilului în jos, dilatând bazinul până ce devine cu 10 cm mai larg.

Multe femei simt nevoia să se plimbe sau îşi apasă bazinul în timpul contracţiilor timpurii. Altele preferă să facă o baie sau un duş, bucurându-se de senzaţia liniştitoare pe care le-o dă apa. Altora le place masajul pe spate făcut de partener. Eşti liberă să alegi orice te face să te simţi bine şi alege poziţia cea mai confortabilă pentru tine. Poţi solicita şi calmante, dacă ai nevoie.

În prima fază a travaliului, asistenta va controla, la intervale regulate, bătăile inimii fătului, intensitatea contracţiilor tale, bazinul precum şi cât a coborât capul copilului.

Prima fază a travaliului durează, în general, între cinci şi zece ore, la primul copil şi trei ore pentru următorii copii. Apa se rupe de obicei către sfârşitul acestui interval.

Odată ce bazinul s-a dilatat complet, începe al doilea stadiu al travaliului, în decursul căruia se naşte copilul. Contracţiile devin mai puternice şi vei simţi o irezistibilă nevoie de a împinge.

Urmează sfaturile asistentei tale; e important să nu împingi prea devreme, fiindcă te vei obosi prea curând şi vei face lucrurile mai complicate pentru copil. Asistenta îţi va spune când capul copilului a coborât destul de mult, ca să începi să împingi.

Peste 90% dintre copii se nasc cu capul în jos. Presiunea contracţiilor împinge capul din ce în ce mai jos şi el se roteşte. Copilul se îndreaptă într-o parte (de obicei spre dreapta), iar la momentul în care se naşte este cu spatele.

Lucrurile se derulează extrem de repede acum. După ce mai împingi încă puţin, vei auzi primul plânset al copilului tău. Vei fi cuprinsă de fericire, când îţi vei ţine copilul în braţe pentru prima dată.

Imediat ce lichidul a fost îndepărtat din gâtul copilului, vitalitatea lui va f testată utilizând indicele Apgar. Cinci lucruri vor fi testate (respiraţia, culoarea pielii, bătăile inimii, musculatura şi răspunsul la reflexe), măsurate după primul, al cincilea şi al zecelea minut de la naştere, iar rezultatele se vor înscrie într-un tabel. Punctajul maxim acordat pentru fiecare test este de două puncte.

Un copil care acumulează un scor de şapte puncte după primul minut de la naştere, poate ajunge la nouă sau zece puncte după zece minute. Aceasta înseamnă că s-a refăcut chiar foarte bine după stresul suferit la naştere.

Unele semne de la naştere mai pot fi încă vizibile. Capul poate apărea uşor alungit sau să aibă o umflătură neobişnuită, puţin mai departe de centru (cunoscută sub numele de hematom). Nu trebuie să-ţi faci griji! Aceste semne vor dispărea complet în câteva zile.

S-ar putea ca bebeluşul tău să aibă pete roşii pe frunte sau pe partea din spate a gâtului (“ciupitura berzei” sau “sărutul berzei”); ambele vor dispărea la scurt timp de la naştere.

După ce copilul ţi-a fost dat să-l ţii în braţe, va privi de jur-împrejur cu ochii larg deschişi şi instinctiv, îţi va căuta pieptul. Pune copilul la sân.

Priveşte, simte şi bucură-te împreună cu partenerul tău de aceste clipe minunate şi fii mândră de tine. Ai creat o fiinţă minunată.

noriel.ro