Grăsimile alimentare şi uleiurile

Grăsimile alimentare şi uleiurile

Din punct de vedere al originii lor, grăsimile se împart în grăsimi animale, grăsimi vegetale sau mixte. Grăsimile animale se deosebesc de uleiuri datorită caracteristicilor lor fizice, grăsimile fiind solide la temperatura camerei (datorită conţinutului relativ crescut în acizi graşi saturaţi), în timp ce uleiurile sunt lichide, având de obicei origine vegetală (provenite atât din fructul ca atare – uleiul de măsline, cât şi din seminţe – uleiul de floarea-soarelui sau de in). Acestea din urmă au un conţinut crescut în acizi graşi nesaturaţi (forma cis). Lipidele saturate cresc riscul bolilor cardiovasculare, fiind limitate în dieta zilnică. Lipidele nesaturate sunt cele prezente în uleiuri.

Uleiul de floarea soarelui,de porumb şi de soia sunt uleiuri polinesaturate. Uleiurile de măsline şi de arahide sunt mononesaturate. Uleiul de măsline trebuie să fie preferat altor grăsimi, fiind consumat atât proaspăt în salate, cât şi pentru gătit. Prin procesul de prăjire alimentele reţin o parte din grăsimile alimentare căpătând o valoare energetică înaltă; din acest motiv consumul lor trebuie descurajat ori de câte ori este posibil.

Există alimente ce au un conţinut crescut în uleiuri nesaturate – nuci, măsline, unele specii de peşte, avocado.

Grăsimile saturate

Alimentele bogate în acizi graşi saturaţi au un efect de creştere a colesterolului seric. Ele sunt reprezentate de slănină, carnea grasă, pielea de la pui, uleiul de palmier şi cocos, produse lactate (smântână, unt). Se recomandă ca aportul acestora în dietă să fie limitat (sub 10% din totalul caloriilor).

Colesterolul alimentar

Alimentele cu un conţinut bogat în colesterol cresc nivelul seric de colesterol. Aceste alimente includ: ficatul şi alte organe, gălbenuşul de ou, derivatele din lapte integral.

Acizii graşi trans

Alimentele cu un conţinut crescut în acizi graşi în formă trans cresc de asemenea valoarea colesterolului seric. Acestea sunt reprezentate de uleiurile vegetale hidrogenate, cum sunt majoritatea margarinelor.

Grăsimi nesaturate


Grăsimile nesaturate (uleiurile) nu cresc colesterolul seric. Acestea se găsesc în uleiurile vegetale, fructele oleaginoase, măsline, avocado şi soiurile de peşte gras, cum este somonul. Uleiurile nesaturate pot fi mononesaturate (măsline, floarea-soarelui) sau polinesaturate (soia, porumb, nuci). Anumite specii de peşte (somon, ton, macrou) conţin acizi graşi ω-3, care oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.

Sfaturi practice

• Alegeţi uleiurile vegetale în locul grăsimilor solide.
• Dacă doriţi scăderea numărului de calorii din dietă, folosiţi cantităţi scăzute de grăsimi la gătit.
• Evitaţi grăsimile saturate şi formele trans.
• Îndepărtaţi grăsimea vizibilă din carne şi înlăturaţi pielea de pe carnea de pui.
• Limitaţi-vă aportul de ficat sau de alte organe.
• Consumaţi lapte şi derivate din lapte degresat. Acestea vor limita aportul de grăsimi saturate, menţinând neschimbat aportul celorlalţi nutrienţi.
• Alegeţi peştele sau carnea albă în locul celei roşii.

elefant.ro
| Termeni și condiții | Confidențialitate | RSS SuperMămici |