Copiii pot avea parte de experiențe deosebit de plăcute în preajma animalelor de companie. Acestea pot fi iubitoare și adevărați parteneri în joaca micuților. De asemenea, ajută copiii să învețe despre responsabilitate și grijă, despre încrederea în forțele proprii având în grijă un suflet care îi răspunde pozitiv la afecțiunea și îngrijirea primită.

Binențeles, există și câteva riscuri cu privire la sănătatea copilului în preajma unui animal de companie, aceste riscuri însă pot fi însă înlăturate astfel încât tu și familia ta să aibă parte de bucuria unui necuvântător în familie.

depurtat.ro

În cazul în care îți dorești un animal de companie,

 

Trebuie să te gândești dacă:

 

– îți permiți să ai grijă de acesta? Mâncarea, vaccinurile, accesoriile (loc de dormit, cuști pentru transport, litiere, jucării, etc), eventual cursuri de dresaj pot constitui o parte importantă a bugetului familiei.
– are cine să aibă grijă de acesta, să îl hrănească, spele, să curețe în urma lui?
– cunoști legile specifice privind animalele de companie;
– în cazul în care părăsiți locuința pentru o perioadă mai lungă de timp, aveți pe cineva care în lipsa voastră să îl îngrijească?
– aveți suficient spațiu în locuința dvs. sau în curte?
– copilul dvs. agrează și este suficient de matur să aibă parțial responsabilitatea îngrijirii unei necuvântoare;

Prin urmare, în cazul în care doriți să vă lărgiți familia prin adopția unui animal de companie, atunci implicarea părinților, discuțiile cu cel mic privind ce așteaptă și ce îi poate oferi acestuia, pregătirile specifice pentru noul membru, vor face ca totul să decurgă minunat.

 

Alegerea animalului de companie adecvat

 

Deși toate animalele de companie pot aduce copilului tău bucurie, alegerea speciei și a rasei trebuie să țină neapărat cont de ceea ce își dorește micuțul și dar și de ceea ce își doresc ceilalți membri ai familiei. Trebuie să țineți cont însă și de locuința pe care o aveți, stilul de viață, posibilitățile materiale. Evitați animalele cu trăsături agresive sau speciile exotice, ce necesită tratament special, resurse sau ce nu își regăsesc în mediul dvs. mediul propice dezvoltării normale.

 

Îngrijirea animalelor de companie de către copii

 

Deși le dezvoltă abilitățile sociale și emoționale, trebuie să țineți cont că un copil sub vârsta de 4 ani nu este suficient de dezvoltat mental astfel încât să își poată controla impulsurile agresive sau curiozitatea în condiții de siguranță pentru el și pentru cel ce îl are în grijă, prin urmare copiii trebuiesc monitorizați tot timpul. Copiii sub vârsta de 10 ani, nu pot avea grijă singuri de un animal de talie mai mare (un cățel sau o pisică de exemplu) aceștia pot fi prinși de joacă și să uite să le dea de mâncare sau să îi scoată afară, prin urmare trebuie supravegheat modul în care copiii până la această vârstă își duc până la capăt îndatoririle iar în cazul în care observați că micuțul nu face față sau nu este suficient de grijuliu este responsabilitatea dvs. de prelua controlul și de a îi explica din nou că animalele ca și oamenii au nevoie de mâncare, apă, activitate și de îngrijire într-un mod blând.

 

Avantajele 

 

Copiii ce cresc alături de prietenii lor necuvântători își dezvoltă mai repede

– spiritul grijii față de mediul înconjurător în universalitatea sa;

încrederea în forțele lui proprii prin recunoașterea meritelor și văzând că poate duce la bun sfârșit sarcinile asumate;

respectul față de sine prin laudele și încurajările primite de la părinți;

respectul față de ceilalți ce se comportă la fel ca el, fapt ce va atrage ulterior foarte bune abilități de inter-relaționare și încredere cu cei din jur bazate pe modul de comunicare non-verbală, compasiune, simpatie și empatie învățate în timp;

Așa cum probabil ați observat deja, copiii văd în animăluțe adevărați prieteni necondiționați cu care își pot împărtăși gândurile și simțirile dar și timpul de joacă în numeroase activități amuzante. Etapa îngrijirii unui animal de companie succede etapa în care micuții “relaționează” cu animăluțele de pluș, în această fază copilul poate observa reacțiile și urmările modului în care are grijă de companionul lui.

Prin îngrijirea unui animăluț, copilul ia parte, direct și fără ascunzișuri plastice, la lecțiile despre viață, reproducere și naștere, boală, accidente, moarte și doliu, lecții îl vor pregăti și îi vor da experiență la realitățile existenței umane.

Alte avantaje sunt activitățile fizice (în cazul cățeilor, pisicilor, de ce nu cailor și poneilor), obișnuința cu sentimentele de dragoste, loialitate, afecțiune sau lipsă dar și modul de a le gestiona și a trăi cu ele.

Deși majoritatea copiilor blânzi și tratează animalele cu grijă și iubire, unii pot prezenta un comportament necorespunzător, abuziv sau chiar violent. Dacă un asemenea comportament apare, acordați o atenție sporită supravegherii și educației copilului, iar dacă acesta persistă poate fi un semn de probleme emoționale semnificative, fapt ce necesită chiar o vizită la un medic psihiatric pentru o evaluare aprofundată.

 

Despre sănătate

 

Astmul și alergiile

Aceste afecţiuni provocate de saliva sau de părul animalelor (în special de la căței, pisici, iepuri și porcușori de guineea), pentru multe persoane sunt afecțiuni grave, dacă aveți antecedente sau ați observat asemenea afecțiuni este bine să evitați animalele de casă ce le provoacă și chiar să solicitați suport de la un doctor și de la un veterinar. Asta nu înseamnă că nu puteți să îi cumpărați copilului un acvariu cu peștișori. Despre alergii, citiți și acest articol.

Toxoplasmoza

Este o infecție deosebit de gravă mai ales în cazul femeilor însărcinate, boala afectează și fătul iar drept cauză sunt de regulă excrementele pisicilor.

Viermișorii, puricii sau căpușele

Acestea sunt de asemenea periculoase pentru femeile însărcinate și pentru membrii familiei, de aceea îngrijirea corespunzătoare a animalelor de companie incluzând aici vizitele periodice la veterinar și respectarea regulilor de igienă de către întreaga familie este absolut necesară.

Mușcăturile și zgârieturile

Sunt inevitabile, copiii mici găsind drept amuzant să tragă o pisică de coadă, să trezească brusc din somn un cățel sau să îl deranjeze în timp ce mănâncă. Un copil până la 4 ani nu realizează riscurile la care se supune, răspunsul animalului este instinctiv. De notat că micuții până la app.7 ani nu cunosc sentimentul de frică. În cazul în care copilul dvs. a fost mușcat, luați în serios și cea mai mică zgârietură, întrucât animalele au pe dinți sau pe gheare bacterii ce pot infecta rana. Curățați imediat zona afectată cu un antiseptic sau săpun și apă, solicitați sfatul medicului chiar dacă la prima vedere totul pare în regulă.

 

Câteva sfaturi de reținut:

 

– acordați o deosebită importanță asupra dorinței copilului și/sau a dvs. în alegerea unui animal de companie, luați în calcul toate aspectele de la impactul în viața familiei dvs. (timp, buget, sănătate) până la cum vă puteți onora responsabilitatea ce apare odată cu un nou membru al familiei;

nu lăsați nesupravegheați copiii alături de căței, chiar dacă e vorba de cățelul familiei;

– dacă nu apar pe parcurs probleme grave, opțiunea de a îi găsi o nouă familie trebuie să fie ultima, și animăluțul se atașează de familia sau de locuința dvs., iar pe măsură ce timpul trece adaptibilitea acestuia (deja îngrădită în cazul animalelor domestice) scade;

– asigurați-vă că întreaga familie este “la zi” cu imunizarea corespunzătoare ( de ex. a tetanosului) și verificați să aveți tot timpul în casă dezinfectant, antibiotic corespunzător dar și pastiluțe pentru imunizarea animăluțului;

– un copil ce învață să aibă grijă de un animal de companie cu dragoste și cu răbdare, va deveni mai afectuos cu cei din jur și mai deschis la sentimentele celorlalți, mai bun.

– părinții sunt singurii responsabili pe de o parte dar și adevărate modele pentru copiii lor prin urmare aceștia din urmă vor observa și aplica la rândul lor obiceiurile părinților;

noriel.ro