Efectele adverse ale epiduralei

 

Unul dintre cele mai comune efecte nedorite ale anesteziei epidurale este scăderea tensiunii arteriale, o femeie din 8 confruntându-se cu această situaţie. Fenomenul poate afecta fluxul sanguin spre placentă, producând o scădere a disponibilu­lui de oxigen pentru copil. Un alt efect secundar al epiduralei este încetinirea travaliului, ceea ce creşte de trei ori necesitatea utilizării for­cepsului.

Încetinirea travaliului este în mare parte corelată cu efectul epiduralei asupra musculaturii planşeului pelvian, cea care ghidea­ză capul copilului în aşa fel încât să intre în canalul naşterii în poziţia cea mai bună. Atunci când aceşti muşchi nu funcţionează, poate apărea inclusiv distocia (naşterea grea), care impune operaţia ceza­riană. Epidurala poate determina şi o stare febrilă, care poate produce o creştere a frecvenţei cardiace (tahi­cardie), atât la mamă, cât şi la copil.

În aproximativ 25% dintre cazuri pot apare complicaţii mai mult sau mai puţin supărătoare. În timpul anesteziei: este posibil să mai simţi durerea pe o parte din abdomen sau contracţiile sub formă de uşoară presiune, poţi tremura, poţi avea senzaţie de greaţă sau vărsături, îţi scade tensiunea (de aceea poate fi necesară perfuzia prin branulă), poţi să nu mai simţi necesitate a de a urina, deci poate fi necesară introducerea unei sonde în vezica urinară. Dacă acul introdus în spate înţeapă membrana ce acoperă măduva spinării, poate ieşi o cantitate din lichidul ce o înconjoară, fapt care îţi va da o durere insuportabilă de cap;  în acest caz poate fi necesară injectarea unei mici cantităţi de sânge la locul de pătrundere a acului pentru a uşura cicatrizarea

După anestezie,  poţi avea dificultăţi de urinare sau dureri de spate, o parte din corp îţi mai poate rămâne amorţită câteva zile, iar în cazuri extrem de rare poţi face o reacţie gravă la anestezie (şoc, convulsii, afectare cardiacă etc.).

 

Riscuri pentru noul născut

 

Pentru nou-născut, acest lucru înseamnă un risc triplu de a avea un scor Apgar sub 7, cvadruplu de a necesita resuscitare cu mască, dar şi un risc de şase ori mai mare de a fi nevoit să primească oxigen în secţia de neonatologie. De aseme­nea, din cauza febrei mamei, care devine suspectă de infecţii, copilul riscă să fie investigat după naştere prin analize de sânge şi lichid cerebrospinal, ceea ce implică mai multe zile de izolare, observare şi, posibil, administrarea de antibi­otice.

Concomitent cu aceste efecte adverse, copiii pot suferi de pe urma interventiilor asociate cu utilizarea anesteziei epidurale. De exemplu copiii născuţi prin operaţie cezariană au risc crescut de dificultăţi respiratorii. Când monitorizarea ritmului cardiac cu CTG este dificilă, copiilor li se înşurubează un mic electrod în piela scalpului, ceea ce este nu numai neplăcut dar poate duce consecutiv şi la infecţie (riscurile instrumentelor în timpul naşterii).

Există de asemenea date care sugerează că nou nascuţii cu anestezie epidurală pot avea dificultăţi cu alăptarea, ceea ce pare a fi un efect advers sau poate fi legat de o serie de modificări mai subtile. Studiile efectuate au sugerat ca anestezia epidurală interferează cu eliberarea de ocitocină, care deşi scade lactaţia, încurajează legătura dintre mamă şi copil.

 

Contraindicaţiile anesteziei epidurale

 

Naşterea cu epidurală este contraindi­cată dacă gravida prezintă:

  • tulburări de coagulare, deoarece pot determina apariţia hematoamelor care comprimă terminaţiile nervilor, generând alte complicaţii neurologice;
  • febră care provine de la o infecţie (necesită tratament cu antibiotice);
  • afecţiuni neurologice;
  • infecţii ale pielii spatelui.

 

PRO şi CONTRA

Cel mai puternic argument este cel al înăbuşirii dureri 59% dintre femeile care au făcut anestezie epidurală au raportat absenţa durerii în timpul travaliului şi la naştere. Un alt beneficiu este acela că prin atenuarea durerii, epidurala îi permite mame să se odihnească şi să-şi regrupeze forţele. Dincolo de efectele asupra mamei (greaţă, frisoane, dificultăţi ale vezicii urinare, dureri de cap, retenţie de placentă etc), nu este de neglijat nici afectarea copilului: s-au ob­servat anormalităţi de comportament care au persistat cel puţin şase săptămâni.

 pagina precedentă: despre anestezia epidurală

 

vivre.ro