Câte proteine, lipide şi glucide are nevoie?

 

Proporţia dintre cantitatea de proteine (lactate, ouă carne), lipide (unt, ulei) şi glucide (făinoase, dulciuri) folosite în alimentaţia copiilor de 1 şi 3 ani, este următoarea:

  • 10%-20% proteine
  • 20%-25% lipide
  • 50%-55% glucide

Folosirea în cantitate prea mare a uneia dintre aceste categorii de alimente (proteine, grăsimi, zaharuri) este o mare greşeală şi înseamnă un regim alimentar dezechilibrat.

 

Regimul alimentar dezechilibrat al copilului

 

Regimul alimentar dezechilibrat al copilului va da naştere la tulburări mai mult sau mai puţin grave: sete, lipsă de poftă de mâncare, îngrăşare prea multă, sau, dimpotrivă, slăbire, creştere încetinită, sau stagnare în creştere, lipsă de voioşie, plictiseală, precum şi stări de nervozitate accentuată. Ca să nu ajungem la un regim dezechilibrat, vom ţine seama ca la fiecare masă să primească deopotrivă o proteină, un făinos şi un zarzavat.

Când se aleg alimentele pentru prepararea prânzului vom ţine totdeauna seama şi de ceea ce ştim că îi place copilului, respectând însă regula că “copilul trebuie să mănânce de toate”. Vom înlocui un zarzavat cu altul, vom face un preparat în locul altuia; alimentul care nu îi place îl vom strecura în cantitate mică printre celelalte, iar alimentul care îi place cel mai mult i-l vom da mai des. Forţând copilul să mănânce cu orice preţ ceea ce nu-i place, poate face să îi dispară pofta de mâncare.

 

Cum preparăm mâncarea pentru copii?

 

Prepararea prânzurilor pentru copii se va face separat de cea a adulţilor. Este greşită tendinţa pe care o au unele mame, ca după vârsta de un an, să hrănească copiii cu mâncare de adulţi. Copilul până la 18-24 de luni are tubul digestiv plăpând şi nu poate digera mâncarea condimentată, prea grasă sau complicat gătită. Dacă îi dăm să guste sosuri, ciorbe, constatăm că îi plac pentru că sunt o variaţie a felului lor de mâncare preferat, este însă o greşeală să dăm curs acestor capricii, întrucât vor ajunge să obosească prea curând intenstinul şi ficatul copiilor.

Mâncarea acestuia va fi gustos preparată, de aceea persoana care găteşte trebuie să guste mâncarea, care va fi şi frumos prezentată. Preparatele pentru copiii până la vârsta de doi ani vor trebui să aibă consistenţa piure-urilor, trecerea de la preparatele moi (piure, budinci, etc) la cele mai tari, se va face treptat, pe măsură ce copilul va avea mai mulţi dinţi şi vom fi siguri că ştie să mestece corect şi complet.

 

Cum şi de câte ori mănâncă copilul între 1 şi 3 ani?

 

Mesele copilului vor fi în număr de 5. Dintre acestea, trei mese vor fi mese consistente iar două vor fi gustări. La masa de dimineaţă (ora 7), copilului i se poate da: 200 grame de lapte, plus o felie de pâine, 5-10 grame de unt sau dulceaţă, magiun făcută în casă. La ora 10 se păstrează masa de crudităţi: fructe sau roşii cu biscuiţi, sau pâine cu unt.

La masa de prânz se dă o supă, care este foarte necesară pentru stimularea secreţiei sucurilor digestive. Nu se va depăşi cantitatea de 150 de grame. Poate fi supă de legume, de oase sau de carne. Supa de legume va fi dreasă cu unt, smântână sau ou. Poate fi şi acrită, mai ales cu borş de tărâţe, care este foarte bogat în vitamina complexului B. Felul al doilea, va fi piure-ul de legume sau soteurile, cam 150 de grame. Pe lângă piure (sau pireu 🙂 ) se dă carne, peşte, ou sau brânză. Felul al treilea va fi un fruct sau ceva dulce (prăjitură sau făinos cu lapte).

La ora 18, copilul primeşte o gustare compusă din fructe sau iaurt sau odată ce creşte, mămăliguţă cu brânză, paste, budinci de paste, orez cu lapte, ficăţei de pui.

Seara, la ora 21, un făinos cu lapte, o felie de pâine cu unt şi eventual 150 grame de lapte, o budincă, etc.

 

Educaţia şi masa

 

Servirea mesei copilului antepreşcolar este un bun prilej de educaţie culinară. Datorită mesei, copilul trebuie să-şi formeze o serie de deprinderi bune şi sănătoase, pe care nu le poate căpăta fără ajutorul părinţilor sau adulţilor.

 

Servirea mesei la ore fixe

Un program regulat de masă obişnuieşte copilul cu o viaţă regulată, predictibilă de care are nevoie pe perioada creşterii. De aceea, este indicat ca mele să fie servite la aceleaşi ore, în fiecare zi. Dacă i se serveşte copilului mai devreme, copilul nu mănâncă cu poftă şi deci poate rămâne nemâncat. Copilul care aşteaptă masa peste ora fixată, devine neliniştit, plânge, se supără din orice şi în felul acesta îşi va strica pofta de mâncare. Dacă plecaţi la drum, este bine să aveţi mâncarea pentru copil la îndemână într-un termos care menţine temperatura cât mai multe ore, de exemplu termosul pentru mâncare solidă de la Jane, ce păstrează temperatura constantă (atât caldă cât şi rece) pentru 10 ore.

 

Masa va fi servită curat, aspectuos

Masa trebuie aranjată cu grijă, astfel încât, doar privind-o copilul să devină interesat, să îi facă plăcere să se apropie şi să mănânce ce i se dă. Înainte de masă, copilul va fi dus la oliţă şi spălat bine pe mânuţe. Copilul trebuie să fie aşezat confortabil la masă, scaunele cu măsuţă pliabile pentru servit mâncarea special concepute pentru copiii mici sunt ideale atât pentru bebeluşi cât şi pentru copiii de până la 3 ani, copilul va sta astfel corect pe scaun şi va ajunge la mâncare fără să se întindă prea mult. Aşezaţi la masă, confortabil fiind, copiii între 18 si 24 de luni pot fi învăţaţi să mănânce singuri. La început le arătăm cum se face, ajutându-i să mănânce din linguriţă, apoi îi vom lăsa să se descurce singuri. Deşi vor vărsa din linguriţă, se vor murdări sau vor risipi mâncarea, nu trebuie să ne pierdem răbdarea ci vom continua exerciţiul. Un set de tacâmuri ergonomice (ideal fără BPA) pentru o prindere confortabilă şi facilă, speciale concepute pentru mânuţa şi guriţa copilului vor fi de mare folos.

 

Copilul trebuie să mănânce tot ce i se dă

Binenţeles că i se va da numai ce trebuie şi cât trebuie, în funcţie de necesităţile alimentare dar şi de specificul fiecăruia în parte. I se va servi mereu altceva şi cu un gust plăcut, de exemplu, într-o zi griş cu lapte, în altă zi orez, apoi făină de grâu, fulgi de ovăz, etc. I se va servi într-o zi piure de cartofi făcuţi cu lapte, în altă zi de morcovi sau dovlecei, mazăre, apoi sote de legume sau budincă de legume.

Mâncarea va fi îndeajuns de sărată, zaharată, parfumată cu vanilie sau scorţişoară, dacă este nevoie, astfel încât să aibă un gust şi o aromă plăcută, ţinând seama că în această perioadă copilului i se dezvoltă foarte mult simţul gustului. Copiii care refuză mâncarea din capriciu vor fi îndemnaţi să mai ia o linguriţă şi încă una, până termină. Copiii care refuză mâncarea din dezgust nu vor fi obligaţi să mănânce ci vor fi lăsaţi să consume cât mai mult din felul sau prânzul următor.

 

Copiii vor fi învăţaţi să mestece

Mestecarea alimentelor în general şi a pâinii şi făinoaselor în special, este de mare importanţă. Prin această operaţiune, alimentele sunt fărâmiţate şi bine amestecate cu salivă, saliva conţinând un ferment de digestie a făinoaselor. Făinoasele nu se pot mistui – digera cum trebuie în prima parte a intestinului subţire (în stomac nu se digeră deloc), dacă nu sunt bine amestecate cu salivă. Dându-i câte puţin în linguriţă ajutăm copilul să mestece bine alimentele. Copiii cu vârsta de peste un an, au câţiva dinţişori şi pot să mestece. Li se va arăta cum şi vor fi îndemnaţi prin vorbă să nu înghită repede.

Unii copii sunt leneşi la înghiţit şi ţin foarte mult mâncarea în pungile obrajilor, cu aceştia trebuie să avem multă răbdare şi îi vom îndemna să înghită. De îndată ce copilul are dentiţia de lapte completă, nu va mai primi mâncare de consistenţa piure-urilor. Carnea şi zarzavaturile vor fi tăiate în bucăţele mici, pe care copilul le poate mesteca bine. La sfârşitul mesei, copilul va primi puţină apă.

 

Linişte, calm şi voie bună

Copilul nu va fi certat, cicălit, dar nici distrat. Supărarea şi tristeţea copilului influenţează secreţiile digestive deci şi pofta de mâncare şi capacitatea de digestie. Distragerea atenţiei, indiferent prin ce metode, nu este un obicei sănătos, este o deprindere rea ce trebuie evitată. După masă, copilul va fi spălat pe faţă şi pe mâini.

Citeşte prima pagină: Mâncarea copilului de la 1 la 3 ani

vivre.ro